Διπλή ανάγνωση του … «Διπλού βιβλίου»

Αναλυτική διείσδυση στο τελευταίο βιβλίο του αείμνηστου Ηπειρώτη λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Το πλούσιο έργο του Γιαννιώτη δημιουργού Δημήτρη Χατζή πολλοί το γνώρισαν, το διάβασαν, το μελέτησαν και έγραψαν γι΄αυτό. Όπως όμως το προσέγγισε και το ανέλυσε ο συμπατριώτης του (Ελληνικό Ιωαννίνων) καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Νούτσος και το ανέδειξε μέσα από τις σελίδες τού σχετικά πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του «Δημήτρης Χατζής-Το διπλό βιβλίο», κανένας δεν το έχει πλησιάσει.
(Φωτο)Δύο άξια τέκνα του Ελληνικού Ιωαννίνων. Οι καθηγητές Π. Νούτσος, δεξιά και Θ. Παπαγιάννης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου στην Αθήνα


Πρώτον, γιατί ο κ. Νούτσος είναι ειδήμων όσον αφορά την εμβάθυνση και λεπτομερή ανάλυση και τεκμηρίωση παρόμοιων θεμάτων.
Δεύτερον, γιατί μελέτησε το σύγγραμμα σε βάθος συγκεντρώνοντας και μελετώντας δεκάδες βιβλία, δημοσιεύματα, κριτικές και στοιχεία που συγκέντρωσε με υπομονή και επιμονή στην ημεδαπή και αλλοδαπή, εκεί όπου για μεγάλο διάστημα έζησε ο Χατζής κατά τα μαρτυρικά «πέτρινα χρόνια» και
Τρίτον, γιατί αγκάλιασε με αγάπη το έργο, το δημιουργό και τους πρωταγωνιστές του, πραγματευόμενος και εμβαθύνοντας στο «σημαίνον» και το «σημαινόμενον» στο κορυφαίο έργο του συγγραφέα που σφράγισε τη λογοτεχνική δημιουργία του.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο Π. Νούτσος σκιαγραφεί και παρουσιάζει αβίαστα και αδέκαστα την προσωπικότητα του Χατζή, όπως αυτή συγκροτείται και αναδύεται μέσα από το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον στο οποίο έζησε από τα χρόνια του Μεταξά, την Κατοχή, τον εμφυλιοπολεμικό σπαραγμό, την αναγκαστική φυγή και τη ζωή του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το τότε λεγόμενο και «σιδηρούν παραπέτασμα», τις παλινδρομήσεις των ηγεσιών του ΚΚΕ, την επιστροφή του στη γενέθλια γη και τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Με καταπληκτική μεθοδολογία εμπεριστατωμένη κριτική ανάλυση και φιλοσοφική διάθεση, ο κ. Νούτσος κωδικοποιεί και ιεραρχεί τα κείμενα, τις σκέψεις, τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες του Δ. Χατζή όπως αυτές πηγάζουν μέσα από τα γραπτά του, τις αναφορές, τα πρόσωπα, τις ιδέες, τις καταστάσεις, τα βιώματα, τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις. Και μας παρουσιάζει το συγγραφέα-δημιουργό του «Διπλού βιβλίου» όπως ποτέ δεν διαβάσαμε έως τώρα: ως λογοτέχνη, ιστορικό της λογοτεχνίας και πολιτικό διανοούμενο.
Η προσέγγιση, καλά μελετημένη και προσεγμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και φιλοσοφικά διανθισμένη, τιμά και τους δυο Ηπειρώτες δημιουργούς. Και κάνει περήφανους τους συμπατριώτες τους, την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, τους βιβλιόφιλους.
Το υπέροχο επιστημονικό-φιλολογικό-φιλοσοφικό πόνημα του κ. Π. Νούτσου για το «Διπλό βιβλίο» του Δ. Χατζή κυκλοφορεί από τις πολύ καλές εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», οι οποίες ευγενώς μου το διέθεσαν. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο, όπως άλλωστε με το παραπάνω το αξίζει, αφού τέτοια λογοτεχνικά κοσμήματα σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Π. Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δ. Βερολίνου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1979 και υφηγητής της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1982. Σήμερα είναι καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου διδάσκει από το 1980. Χρημάτισε δε και αντιπρύτανης κατά τα έτη 1991-1994. Εργάστηκε κατά διαστήματα ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα πανεπιστήμια I, IV και X των Παρισίων, RMIT Μελβούρνης, Pomona College Los Angeles, New York University και Prinseton. Έχει δημοσιεύσει 32 βιβλία και πολλές μικρότερες εργασίες, πολλές εκ των οποίων έχουν δημοσιευθεί και σε άλλες γλώσσες. Επίσης έχει επιμεληθεί 33 συλλογικούς τόμους. Μεγάλη ήταν και συμβολή του στην οργάνωση και τη διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία-Φιλοσοφία των Επιστημών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: