Αύγουστος εκδηλώσεων στο Μονοδένδρι

Δύο σημαντικές εκθέσεις ξεκινούν τον Αύγουστο στο Ριζάρειο, στο Μονοδένδρι. Εκατόν ογδόντα οκτώ φωτογράφοι τράβηξαν τις φωτογραφίες του Ζαγορίου, αυτές που θα εκθέσει το Ριζάρειο ίδρυμα σε συνεργασία με το περιοδικό «Φωτογράφος» της «Καθημερινής» στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο (2653071119) στο Μονοδένδρι, από τις 6 Αυγούστου (εγκαίνια στις 7 το απόγευμα).
Πρόκειται για τις συμμετοχές του ομώνυμου φωτογραφικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από το Ριζάρειο Ίδρυμα και τον «Φωτογράφο ». Τον κορμό της έκθεσης αποτελούν τα έργα των βραβευμένων και διακριθέντων φωτογράφων (Α. Καλογερίδη, Β. Καρκατσέλη, Λ. Κωνσταντόπουλου, Χρ. Παπαφράγκου, Σ. Τσίκα, Π. Λασκαρέλη, Κ. Πετράκη κ.α ) . Παράλληλα θα γίνει ένα αφιέρωμα στο έργο του βετεράνου φωτογράφου Αγγ. Καλογερίδη. Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 7 Αυγούστου και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011 θα ξεκινήσει η έκθεση «Η Ήπειρος μέσα από το έργο του Βασίλη Καζάκου», με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που αφορούν την Ήπειρο. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες:


Η μνήμη και η εμπειρία, με εικόνες από τα παιδικά χρόνια, το τοπίο των Ιωαννίνων σε ρεαλιστικές ή ονειρικές αποδόσεις, τα βιώματα από το Ζαγόρι, όπου θα παρουσιαστούν αφηγηματικά σχέδια για πρώτη φορά στο κοινό και οι τοιχογραφίες των Ασπράγγελων. Στην τελευταία ενότητα, θα υπάρξει άλλη μια πρεμιέρα, με τα ανθίβολα που σχεδίασε ο Βασίλης Καζάκος για την εικονογράφηση ναού στους Ασπράγγελους.
Επίσης, στις 6 και 7 Αυγούστου το Ριζάρειο διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Ζαγόρι: η πολιτισμική διάσταση της ανάπτυξής του». Τη δεύτερη μέρα, στις 7 Αυγούστου, θα γίνει και Αυγούστου συναυλία με αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από το συγκρότημα «Έμμελον». Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
1η ενότητα
9:30 π.μ. Χαιρετισμός του προέδρου του Ριζαρείου Ιδρύματος
10:00 π.μ. – Αρχαιολογική τοπογραφία της περιοχής του Ζαγορίου
(Α. Βλαχοπούλου-Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
10:20 π.μ. – Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική στο Ζαγόρι, 15ος – 18ος αιώνας (Δρ. Ιωάννης Π. Χουλιαράς)
10 :40 π.μ. – Η συγχρονική προσλαμβάνουσα της αρχιτεκτονικής τέχνης του 19ου αιώνα στο Ζαγόρι (Δρ. Μιχ. Αράπογλου)
11 :00 π.μ. – Οι τοιχογραφίες των σπιτιών του Ζαγορίου (Δρ. Στ. Τσιόδουλος)

2η Ενότητα
12:20 μ.μ. – Οι «Βικογιατροί»: επιστημονική και ιστορική προσέγγιση της θεραπευτικής τους (Κατερίνα Αντωνίου – επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Ιωαννίνων)
12:40 μ.μ. – Ο πολιτισμός της ζαγορίσιας διατροφής (Μαρία Τσούπη - Φιλόλογος)
13:00 – Ιστορικά Μνημεία, αρχεία, επιγραφές και άλλες μαρτυρίες από το ανατολικό Ζαγόρι.(Δημ. Ράιος – καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
13:15 – Το αρχειακό υλικό στην πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου.
(Γαβριήλ Παπαναστασίου - Δήμαρχος Κεντρ. Ζαγορίου)
13:30 - Η αξία της βιωσιμότητας στην πολιτισμική ανάπτυξη του Ζαγορίου (Δρ. Νικόλαος Γιαννούλης)
13:50 - Τα αιωνόβια δέντρα του Ζαγορίου: Οι γίγαντες της φύσης ως θεματοφύλακες του τοπικού πολιτισμού. (Δρ. Καλλιόπη Στάρα)

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
3η Ενότητα
16:30 μ.μ. – Αειφορικός σχεδιασμός ορεινών περιοχών: Η περίπτωση του Ζαγορίου.
(Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής)
16:50 μ.μ. – Ζαγόρι και πολιτιστικός τουρισμός (Ελένη Σκούρτη-φιλόλογος)
17:10 μ.μ. – Το Ζαγόρι στη διαμορφούμενη πραγματικότητα-συμπεράσματα
(Καθηγητές Χρ. Μασσαλάς-Στ. Μουδόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: