Μικροί αναγνώστες εν δράσει στη Γαλλία

Πρωτοφανές εκδοτικό φαινόμενο με 165.000 συνδρομητές η εφημερίδα «Μon Quotidien» που απευθύνεται σε παιδιά

Τα «γυαλιά» στους μεγαλύτερους βάζουν δεκάδες χιλιάδες νεαροί γάλλοι μαθητές ηλικίας 7-17 ετών, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ένθερμοι οπαδοί της έντυπης δημοσιογραφίας. Η εφημερίδα «Μon Quotidien» («Η Καθημερινή μου»), έκδοση που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα ως το Σάββατο και απευθύνεται σε παιδιά 10-14 ετών αποτελεί, τα τελευταία 15 χρόνια, ένα πρωτοφανές εκδοτικό φαινόμενο στον γαλλικό Τύπο.

Μαζί με τις δυο «αδελφές» εκδόσεις, την«Ρetit Quotidien» («Μικρή Καθημερινή»), η οποία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-10 ετών, και τη «L΄Αctu» («Το Πρωτοσέλιδο»), που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 14-17 ετών, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια βάση τακτικών συνδρομητών που φθάνει στον διόλου ευκαταφρόνητο, για έντυπη έκδοση, αριθμό των 165.000: η «Ρetit Quotidien»διαθέτει 75.000, η «Μon Quotidien» 60.000 και η «L΄Αctu»30.000 μικρούς συνδρομητές.

Με θεματολογία που καλύπτει από βουδιστικές γιορτές και αιγυπτιολογία ως συνταξιούχους DJ στη Βραζιλία και μόνιμες στήλες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μαθητών, η νεανική εφημερίδα κατάφερε, από το 1995 που εκδόθηκε για πρώτη φορά, να αυξάνει διαρκώς τον κύκλο των συνδρομητών της χρόνο με τον χρόνο.

Σε αυτό συμβάλλει και η απόφαση του διευθυντή να προσφέρει την ευκαιρία σε όσα παιδιά το επιθυμούν να συμμετέχουν με άκρως διαδραστικό τρόπο στη σύνταξη και στο «κλείσιμο» του καθημερινού φύλλου.

Ο μηχανισμός προσέλκυσης συνδρομητών είναι εξίσου έξυπνος. «Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, στέλνουμε 15 εκατ. αντίτυπα των τριών εφημερίδων μας σε όλους τους δασκάλους, σε όλη τη Γαλλία. Ο κάθε δάσκαλος παίρνει 30 φύλλα, όσα και οι μαθητές της τάξης του. Τα παιδιά παίρνουν την εφημερίδα στο σπίτι τους και τη διαβάζουν με την ησυχία τους μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι αποφασίζουν κατόπιν αν θα γίνουν τακτικοί συνδρομητές μας» λέει ο ιδρυτής και διευθυντής της έκδοσης Φρανσουά Ντουφούρ.

Απορρίπτει όμως κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο να «ανεβαίνει» η εφημερίδα και στο Διαδίκτυο καθ΄ ότι, όπως ισχυρίζεται, «κανένας γονιός δεν θα πλήρωνε για ιντερνετικό δημοσιογραφικό περιεχόμενο». Ωσπου να έλθει (αν έλθει ποτέ...) εκείνη η ώρα, ο ιδρυτής της «Μon Quotidien» απολαμβάνει με υπερηφάνεια το κατόρθωμά του: μια ολόκληρη νέα γενιά γάλλων αναγνωστών που έχουν μάθει να απολαμβάνουν την ανάγνωση μιας εφημερίδας τυπωμένης σε χαρτί.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=346252&dt=31/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: