Αναγνώρισαν τις σορούς ύστερα από 34 χρόνια

Δυο σοροί που εκταφιάστηκαν στην Αργεντινή εξακριβώθηκε ότι ανήκουν σε ένα Γάλλο ακτιβιστή και την Μεξικανή φίλη του που είχαν εξαφανιστεί στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).
Ο Ιβ Ντομέργκ και η Κριστίνα Κιαλσέτα ήταν 22 και 20 ετών αντίστοιχα όταν εξαφανίστηκαν, στην διάρκεια της καταστολής των αριστερών αντιφρονούντων η οποία, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ είπε ότι 120 σοροί που χρονολογείται ότι δολοφονήθηκαν την εποχή του λεγόμενου Βρώμικου Πολέμου έχουν αναγνωριστεί από μια μη κυβερνητική οργάνωση που ερευνά υποθέσεις εξαφανισθέντων στην διάρκεια της χούντας στη χώρα.

Άλλες 700 περιπτώσεις
«Απομένει να αναγνωρίσουμε άλλες 700. . . Καλώ όλους τους Αργεντινούς που έχουν συγγενείς εξαφανισθέντες να το δηλώσουν. Χρειάζονται απλά μερικές σταγόνες αίμα», είπε η Κίρσνερ σε ομιλία της στο προεδρικό μέγαρο.
Άνδρες της σήμανσης προχώρησαν στην εκταφή των σορών πέρυσι και αναγνωρίστηκαν επίσημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα πτώματα, που έφεραν τραύματα από σφαίρες, είχαν βρεθεί σε επαρχιακή περιοχή στη Σάντα Φε.
«Οι εκτελεστές δεν πίστευαν ότι τα κόκαλα θα μιλούσαν 34 χρόνια μετά», δήλωσε ο Ερίκ Ντομέργκ, αδελφός του Ιβ. «Η εξαφάνιση είναι χειρότερη κι από το θάνατο για τα μέλη της οικογένειας. . . αλλά τώρα έχω ανακουφιστεί που τον βρήκαμε».
Το νεαρό ζευγάρι εκτελέστηκε το 1976. Η τελευταία φορά που θεάθηκαν ήταν σε ένα στρατόπεδο και κέντρο βασανιστηρίων στο Ροσάριο, σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: