Ο Ομπάμα και ο Medvedev … χαλαρά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, απόλαυσαν τη παρέα ο ένας του άλλου, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για πυρηνικά, κυρώσεις κλπ. Η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη του Dmitry Medvedev στη Ουάσιγκτον, κάθε άλλο παρά τις εποχές του ψυχρού πολέμου θύμιζε. Το πιο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το που θα απολαύσουν οι δυο ηγέτες τα χάμπουργκερ τους. Έκλεισαν μάλιστα και μια προσοδοφόρα συμφωνία που αφορά αμερικανικές εξαγωγές πουλερικών στη Ρωσία. Και αφού εδώ και καιρό ξεπεράστηκαν οι όποιες διαφορές στα πυρηνικά, μπορούν να συζητούν πλέον για εμπόριο, τεχνολογία, και τα αθλητικά.

Ο χαμογελαστός Ομπάμα, που μόλις μια μέρα πριν είχε απαλλάξει από τα καθήκοντα του τον στρατηγό McChrystal, αστειεύτηκε μάλιστα πως αφού και οι δυο ηγέτες διατηρούν λογαριασμό στο Twitter, ίσως να έφθασε η μέρα όπου δεν θα χρειάζονται τα περιβόητα κόκκινα τηλέφωνα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Ομπάμα δήλωσε πως θα παρακολουθεί πολύ στενά τα στρατιωτικά ζητήματα του Αφγανιστάν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενθυμούμενος τη καταστροφική σοβιετική επέμβαση στη χώρα.
Οι δυο ηγέτες έδειξαν να συμφωνούν σε αρκετά ζητήματα όπως είναι:
-Συντονισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στο χειμαζόμενο Κιργιστάν.
-Την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
-Δημιουργία νέας νομοθεσίας προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω τα πυρηνικά οπλοστάσια των δυο χωρών.
Εκεί που μάλλον δεν συμφωνούν, το κλίμα παρέμεινε χαλαρό. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δυσανασχετούν με τη ρωσική στάση απέναντι στη Γεωργία, αλλά όπως δήλωσαν αμφότεροι, συζητούν τα θέματα με ειλικρίνεια. Και όπως τόνισαν, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες αλλά η γόνιμη συνεργασία είναι το πρωτεύον. Και η επίδειξη αυτής της αρμονίας ολοκληρώθηκε με κατανάλωση χάμπουργκερ. Η φωτογραφία της ημέρας απεικονίζει τους δυο ηγέτες να στριμώχνονται σε ένα τραπέζι μαζί με τους διερμηνείς τους και μασουλώντας φάστ φουντ. Ο Medvedev μάλιστα το απόλαυσε ιδιαίτερα, δηλώνοντας πως το εστιατόριο «ήταν ένας κλασικός αμερικάνικος χώρος. πολύ νόστιμος αλλά ίσως λίγο ανθυγιεινός. Το πνεύμα της Αμερικής..».
Ο Ομπάμα έχει συναντηθεί έξι φορές με τον Ρώσο ηγέτη σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Η τωρινή όμως επίσκεψη είναι η πρώτη κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται τον ομόλογό του στον Λευκό Οίκο. Και για να τονίσουν το πόσο καλοί φίλοι είναι, ο Medvedev θύμισε πως μιλάνε συχνά στο τηλέφωνο και πως η τελευταία τους συνομιλία διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: