Υπεγράφη το LEADER για Γιάννινα και Θεσπρωτία

Ξεπερνάει τα 9.000.000 ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός

Υπεγράφη στις 6.6.2010 η σύμβαση στα πλαίσια του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) (προσέγγιση LEADER) μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. με τον διακριτικό τίτλο «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», ως Ομάδας Τοπικής Δράσης που θα διαχειριστεί και θα υλοποιήσει το τοπικό πρόγραμμα για τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Το ύψος της δημόσιας δαπάνης που έχει εγκριθεί στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος για την «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» ανέρχεται στα 6.150.000,00 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 9.000.000,00 ευρώ.
Τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων είναι μέχρι τις 31.12.2015.
Η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει τα εξής Δημοτικά/Τοπικά Διαμερίσματα:

Νομός Ιωαννίνων
Δήμος Ιωαννιτών (μόνο το Δ.Δ. Μαρμάρων)
Δήμος Ανατολής (για το Δ.Δ. Ανατολής εντός είναι η εκτός σχεδίου περιοχή)
Δήμος Κόνιτσας
Δήμος Μαστοροχωρίων
Δήμος Μπιζανίου
Δήμος Παμβώτιδος
Δήμος Περάματος (εκτός του Δ.Δ. Περάματος)
Κοινότητα Αετομηλίτσας
Κοινότητα Φούρκας
Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων

Νομός Θεσπρωτίας
Δήμος Ηγουμενίτσας (εκτός του Δ.Δ. Ηγουμενίτσας)
Δήμος Παραποτάμου
Δήμος Συβότων
Κοινότητα Πέρδικας

Για την ανωτέρω περιοχή παρέμβασης τίθενται προϋποθέσεις και περιορισμοί στις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπικό πρόγραμμα.
Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν τα τοπικά προγράμματα LEADER διαφοροποιούνται γεωγραφικά από τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) του Άξονα 3 του ΠΑΑ και τα τοπικά προγράμματα του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΑΛΙΕΙΑ 2007-2013" και δεν επικαλύπτονται.
Ο κεντρικός θεματικός άξονας του τοπικού προγράμματος είναι η:
«Ανάδειξη της επιχειρηματικής ικανότητας μέσα από την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, την εξειδίκευση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών, την ποιοτικά στοχευόμενη βιοτεχνική παραγωγή και φυσικά την προστασία - προβολή - προώθηση των φυσικών, πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης».
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η διαφοροποίηση αγαθών και υπηρεσιών της τοπικής οικονομίας, η αυτοτροφοδούμενη ανάπτυξη έτσι ώστε να αποκτήσει η περιοχή μια διακριτή τοπική ταυτότητα με παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών προϊόντων, ανταγωνιστικών με δυνατότητες εξαγωγών και μια ολοκληρωμένη πολυσυλλεκτική αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε συνάρτηση με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και λοιπές δραστηριότητες.
Στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος θα ενισχυθούν δράσεις αύξησης της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, διαφοροποίησης προς μη γεωργικές δραστηριότητες, στήριξης της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενθάρρυνσης τουριστικών δραστηριοτήτων, βασικών υπηρεσιών για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, ανακαίνισης και ανάπτυξης χωριών & διατήρησης και αναβάθμισης της αγροτικής κληρονομιάς.
Οι επενδυτές μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, συλλογικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία, Ο.Τ.Α., Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» το επόμενο δίμηνο θα οριστικοποιήσει το σύνολο του πληροφορικού και λοιπού υλικού που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή και προκήρυξη του τοπικού προγράμματος και αφορά:
Συνοπτική & Αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Ενημερωτικό υλικό, μαζί με τα κριτήρια επιλεξιμότητας & επιλογής.
Φακέλους Υποψηφιότητας.
Όλα τα ανωτέρω θα αποσταλούν στην ΕΥΕ ΠΑΑ - Διαφοροποίηση προς έγκριση και το πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση του ως άνω υλικού, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του καλοκαιριού και θα δοθεί ικανό διάστημα 2 μηνών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Παράλληλα θα οργανωθούν και ημερίδες ενημέρωσης των κατοίκων των υπό ένταξη περιοχών, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους στα γραφεία της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στα Ιωάννινα (Διοικητήριο, Πλατεία Πύρρου & Μιχαήλ Αγγέλου, τηλ.2651036686, 2651074187, αρμόδιοι: Ηλίας Μώκος, Κατερίνα Καρακώστα και Μαρία Αναστασίου), καθώς και στο site της Εταιρείας: www.epirussa.gr.
neoiagones





Δεν υπάρχουν σχόλια: