«Η ΝΔ ανασυγκροτείται», το μήνυμα Σαμαρά στην πρεμιέρα του συνεδρίου

Ως μια νέα αφετηρία για το κόμμα επιχείρησε να παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς το 80 συνέδριο της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν απόψε στο γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην εναρκτήρια ομιλία του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «η νέα Νέα Δημοκρατία» είναι επιφορτισμένη με το χρέος να εκφράσει την ελπίδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στα αξιοσημείωτα της πρεμιέρας του συνεδρίου συγκαταλέγεται η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν τα στελέχη της ΝΔ στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ασπάστηκε, προσερχόμενος στο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς.


Κάνοντας έναν απολογισμό από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η ΝΔ, συντονιζόμενη με την γενικότερη πορεία για την ανασυγκρότηση του τόπου, «έκανε την αυτοκριτική της, αναδιοργανώθηκε, ανοίχτηκε στην κοινωνική βάση, πέτυχε ανανέωση κατά 80% του στελεχικού της δυναμικού, ανασυγκροτείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και γίνεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της Κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην κοινωνία με διαδραστικό χαρακτήρα».

«Τέρμα στην εσωστρέφεια. Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να τον εκφράζουν και να προτείνουν λύσει στη δύσκολη καθημερινότητά του», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπογραφή του Μνημονίου είπε ότι διαφοροποίηση της ΝΔ και η καταψήφισή του θα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει. Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα, και η Αριστερά είναι μέρος του προβλήματος.
«Το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: «Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων».

Η νέα μεταπολίτευση καλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας, τόνισε. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ακόμη ότι το κόμμα αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε πως «όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και τη διέξοδο».

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος . Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κ.λπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: