(Ξανά)Ψάχνουν Πετρέλαιο στα Γιάννινα

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους ανήγγειλε ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την, περίφημη πλέον, εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα στο Alter και περίπου 7 χρόνια μετά την λήξη της έρευνας για την ανεύρεση κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή του Καλπακίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real προανήγγειλε την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Έτσι το ερώτημα αν βρέθηκε ή όχι πετρέλαιο στην περιοχή αυτή που δεν είχε απαντηθεί τότε, αναμένεται να βρει απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Έχουμε ενδείξεις για πετρέλαιο στα Γιάννινα
Ο Υφυπουργός στη συνέντευξη του τόνισε ότι οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας.
Σε ερώτηση μάλιστα για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Θα ολοκληρωθούν οι έρευνες
Τα λόγια αυτά του κ. Μανιάτη έρχονται να ενισχύσουν την άποψη όσων υποστηρίζουν πως το 2002 η γεώτρηση στους Νεγράδες είχε σταματήσει ανεξήγητα, με τις ενδείξεις να μην αποκλείουν ότι υπάρχει κοίτασμα.
Θυμίζουμε πως αν και η παύση της γεώτρησης στην περιοχή του Καλπακίου έγινε με ...συνοπτικές διαδικασίες, η αίσθηση ήταν ότι κάτι βρέθηκε.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε να φτάσει το γεωτρύπανο στα 5.000 μέτρα βάθος, αλλά μόλις έφτασε σε κάποιο σημείο, οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν το δήμο ότι βρέθηκε νερό...
Για κάποιο χρονικό διάστημα η έρευνα δεν προχωρούσε, ωστόσο συνεχίστηκε και έφτασε μέχρι τις 4.000 μέτρα, οπότε κι άρχισαν οι...πιέσεις. Τότε επιλέχθηκε να γίνει και μια πλάγια γεώτρηση για να φτάσει το γεωτρύπανο στο πιθανό κοίτασμα από άλλη οδό, όμως αυτή σταμάτησε χωρίς αποτέλεσμα στα 3.000 μέτρα.
Αν και οι έρευνες σταμάτησαν μέσα σε μια νύχτα, ενισχυτικό υπέρ της άποψης ότι εντοπίστηκε κοίτασμα είναι και το γεγονός ότι από το 2005 υπήρξε ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες να ολοκληρώσουν την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το 2007 στάλθηκε σχετικό έγγραφο από το δήμαρχο Καλπακίου Κώστα Καψάλη και το νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια με αίτημα να διερευνηθεί πλήρως η ύπαρξη ή μη κοιτάσματος, όμως ποτέ δεν απαντήθηκε.

Μεγάλο όφελος για το δημόσιο
Τώρα όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μάθουμε αν υπάρχει τελικά κοίτασμα ή όχι στους Νεγράδες.
Όπως και να έχει πάντως η συνέχιση των ερευνών, άσχετα με το αποτέλεσμα, είναι θετικό σημάδι, καθώς αν αποδειχτεί πως υπάρχει πετρέλαιο στο υπέδαφος των Νεγράδων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η εξόρυξη του και η συνεπώς η εκμετάλλευση του από το ελληνικό δημόσιο θα αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Αυτό τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μανιάτης όταν αναφέρθηκε στο ιστορικό των ερευνών στη χώρα μας, δηλαδή στο κοίτασμα του Πρίνου, που απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και στο παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια δημιούργησε τον λεγόμενο «κουμπαρά πετρελαίου», κρατώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων.

Άμεσα ο Δημόσιος Φορέας
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».
Ο Υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας.
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: