Πρέβεζα : Αναβιώνει απόψε το έθιμο του Κλήδονα

Μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν πάνω από φωτιές
To λαογραφικό έθιμο του Κλήδονα θα αναβιώσει και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα. Σήμερα του Αϊ-Γιαννιού του Ριγανά, και ώρα 8 το βράδυ, θα ξεκινήσει η γιορτή στην πλατεία του Συνοικισμού. Τα παιδιά θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια θυμίζοντας στους μεγαλύτερους τα χρόνια που οι ίδιοι ήταν μικροί και περνούσαν αξέχαστα καλοκαίρια, παίζοντας με παλιές σαμπρέλες, σκοινάκι και βόλους.
Μόλις νυχτώσει θα ανάψουν οι φωτιές και, σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν, ενώ οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι, θα πηδήξουν πάνω από τις φλόγες.


Παλιότερα οι φωτιές άναβαν σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με τα χρόνια όμως το έθιμο... έχασε την αίγλη του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να το «αναστήσει» και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Καταγράφοντας τις μαρτυρίες ηλικιωμένων, ο σύλλογος εξέδωσε και βιβλίο στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά το έθιμο του Κλήδονα αλλά και τα στιχάκια που έλεγαν τα κορίτσια, αναζητώντας να δουν μέσα από το πηγάδι ή από τα σχήματα που έκανε το ασπράδι του αβγού τον άντρα που θα παντρευτούν.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντοκράτορα Σταύρος Βλάχος προσκαλεί όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν μια όμορφη βραδιά να συμμετάσχουν στη γιορτή του Αϊ-Γιαννιού παίρνοντας μαζί τους μόνο την... καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: