Εμπόριο πιστοποιητικών με τις ευλογίες του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Καταγγέλλει φοιτητικός σύλλογος του τμήματος Φιλολογίας

Συνεργός στο εμπόριο πιστοποιητικών Παιδαγωγικής Επάρκειας που έχει στηθεί από διάφορες ενώσεις καθηγητών φαίνεται πως είναι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η φοιτητική οργάνωση «Σχήμα Ανατροπή» του τμήματος Φιλολογίας.
Σε ανακοίνωσή της λοιπόν υποστηρίζει ότι πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε σεμινάρια ειδικής αγωγής σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης έναντι του ποσού των 1.700 ευρώ κατ' άτομο, την ώρα μάλιστα που η ίδια η υφυπουργός Παιδείας, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, πριν λίγους μήνες τόνισε ότι «θα καταργηθούν τα ακριβοπληρωμένα σεμινάρια των 400 ωρών ως προσόν διορισμού, γιατί αποτελούν εμπαιγμό τόσο για την επιμόρφωση που παρέχουν, όσο και για τους κατόχους αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών στην ειδική αγωγή».

Όπως φαίνεται όμως τα σεμινάρια αυτά όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά συνεχίζονται με τις ευλογίες των πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.

Πιστοποιητικό με υπογραφή αντιπρύτανη
Η ανακοίνωση τονίζει πως η έγκριση λειτουργίας του εν λόγω σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, δόθηκε από τον ίδιο τον Αντιπρύτανη του πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την ιδιότητα του προέδρου του Κ.Ε.Κ.
Μάλιστα, σημειώνει ότι το παρεχόμενο πιστοποιητικό φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την υπογραφή του Αντιπρύτανη!
Στα σεμινάρια αυτά συμμετείχαν και καθηγητές του πανεπιστημίου μας, με τη Σύγκλητο, κατόπιν πιέσεων των φοιτητικών συλλόγων, να καταδικάζει το γεγονός αλλά να μην αποκαλύπτει τους διδάσκοντες που συμμετείχαν σε αυτά, ουσιαστικά καλύπτοντας τους.

Δίνουν και πιστοποιητικά για συμμετοχή στον ΑΣΕΠ
Η «κομπίνα» με τα σεμινάρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, όπως καταγγέλλει η φοιτητική οργάνωση, είναι τόσο καλά στημένη ώστε λίγο μετά την κοινοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, της πρόθεσής του να θεσμοθετήσει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας ως κριτήριο συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φ.Ε του Παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστήμιου Αθηνών και το πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών του Εθνικοί Ιδρύματος Ερευνών, Σεμινάριο Επιμόρφωσης, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, με κύριο σκοπό την Παιδαγωγική Κατάρτιση των υποψηφίων καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με λίγα λόγια η κατάρτιση των καθηγητών αντί να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια πουλιέται σε σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία οι περισσότεροι δεν παρακολουθούν ποτέ.
Γεγονός που δεν ενοχλεί τους διοργανωτές αφού τα1.700 ευρώ που εισπράττουν από κάθε συμμετέχοντα είναι από μόνα τους αρκετά για να τους εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Δεν είναι αναγνωρισμένα και όμως ισχύουν
Αξίζει να τονίσουμε πως με το νόμο 3848/2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» επισημαίνεται ότι για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης.
Η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια θα πιστοποιείται:
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων Α.Ε.Ι.
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση
γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων Α.Ε.Ι.
δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής
ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑ.ΤΕ.Σ.) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ή της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
Ενώ όμως μέσα σε αυτές τις πέντε προϋποθέσεις δεν υπάρχει πουθενά η παρακολούθηση σεμιναρίων, εντούτοις η τακτική αυτή συνεχίζεται ανεμπόδιστα.
Θύματα της, χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και πτυχιούχοι οι οποίοι μην έχοντας άλλη διέξοδο δέχονται να πάρουν επί πληρωμή την επάρκειά τους προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: