Γιάννενα: Με την πλάτη στον τοίχο η δημοτική αρχή

Δεν εγκρίθηκε το δάνειο των έξι εκ. ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Δεν παίρνει τελικά το δάνειο των έξι εκ. ευρώ η δημοτική αρχή, μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να κόψει όλες τις αιτήσεις δανειοδότησης στους υπερχρεωμένους δήμους ενόψει και του Καλλικράτη αφήνοντας έτσι στα... κρύα του λουτρού τόσο το δήμο όσο όμως και τους εργαζομένους, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα εισέπρατταν τους μισθούς που τους οφείλονται από τα χρήματα του δανείου.

Η πρόθεση του δήμου ήταν να δανειστεί συνολικά έξι εκ. ευρώ, τρία για μισθούς και τρία για έργα ρυμοτομίας, χρήματα όμως που δεν πρόκειται να μπουν στα ταμία του, βάζοντας βόμβα στα σχέδια του και προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο ενόψει μάλιστα των εκλογών.
Η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν ικανοποιεί τη δημοτική αρχή η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους στο δήμο, σε πολλούς από τους οποίους οφείλει μισθούς πέντε μηνών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Δεν φτάνει μόνο το ένταλμα
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο επισκέφτηκαν το δημαρχείο την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας να μάθουν πότε επιτέλους θα πληρωθούν, εισπράττοντας όμως μονάχα υποσχέσεις.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Βασίλης Κοσμάς, τους ενημέρωσε πως το θέμα είναι διαδικαστικό καθώς αναμένεται το ένταλμα πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ένα ένταλμα όμως που έχει ήδη καθυστερήσει να έρθει εδώ και είκοσι μέρες και το οποίο δε διασφαλίζει την πληρωμή των εργαζομένων, αφού αν το ταμείο δεν έχει λεφτά, μία εντολή πληρωμής δεν φτάνει για να πληρωθούν.

Ρίχνουν ευθύνες στην αντιπολίτευση
Μέσα σε αυτό το αρνητικό σκηνικό που συντίθεται για τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο, η ανακοίνωση της ενιαίας αντιπολίτευσης του δήμου έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα χτύπημα.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση αυτή, η δημοτική αρχή γνωρίζοντας την αρνητική απάντηση από το υπουργείο για το θέμα του δανείου και μην έχοντας πώς να δικαιολογηθεί απέναντι στους εργαζομένους, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες της στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι αυτή απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό συνέδριο και κατάφερε να σταματήσει τη δανειοδότηση.
Πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ αφού ο επίτροπος του Ελεγκτικού συνεδρίου είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τα εντάλματα πληρωμής και γενικότερα τις οικονομικές κινήσεις των ΟΤΑ από μόνος του.
Αυτό και σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργείου να μη χορηγήσει ξανά δάνεια σε υπερχρεωμένους δήμους, όπως είναι κι αυτός των Ιωαννίνων, οδήγησαν όπως όλα δείχνουν στο «κόψιμο» των έξι εκ. ευρώ που ζητούσε η δημοτική αρχή.

Αποτέλεσμα ανεύθυνης πολιτικής
Η αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της κατακρίνει τις πρακτικές της δημοτικής αρχής τονίζοντας πως «δρέπει πια τους καρπούς των πράξεών της και το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τις αλόγιστες ρουσφετολογικές δαπάνες, την αδυναμία περιστολής των δαπανών και τη σκόπιμη «αδυναμία» είσπραξης των οφειλών» κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία καταβολής μισθών στους εργαζομένους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό -συνεχίζει η ανακοίνωση- ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δημοτικής Αρχής επιχειρεί, να μεταθέσει τις ευθύνες για ακόμα μια φορά στην ενιαία αντιπολίτευση που δήθεν κατάφερε να σταματήσει στο Ελεγκτικό συνέδριο την δανειοδότηση του δήμου.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά, ότι η μόνη υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση είναι η ανεύθυνη, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική της Δημοτικής Αρχής.
Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει πως η ενιαία αντιπολίτευση θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την ευθύνη διοίκησης του δήμου Ιωαννιτών και ότι με απόλυτο σεβασμό στους εργαζομένους, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δώσει λύση στα αυξημένα οικονομικά προβλήματα.
.neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: