Πρώτη και ιστορική νίκη της Εθνικής 2-1 επί της Νιγηρίας


Την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ πέτυχε η Εθνική Ελλάδας με αντίπαλο τη Νιγηρία (2-1). Η γαλανόλευκη αρκετά αλλαγμένη σε σχέση με τη Ν. Κορέα, έψαξε και κέρδισε την πρώτη νίκη της, αλλά και την ελπίδα για πρόκριση στη συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1

Ο αγώνας ξεκίνησε...

10' Σχόλιο: Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει χώρους ανάπτυξης με ενέργειες που έρχονται κυρίως από τα πλάγια, πότε τον Καραγκούνη από αριστερά και πότε τον Σαλπιγγίδη από δεξιά.

12' Έξυπνη, αλλά πολύ φιλόδοξη η ενέργεια του Κατσουράνη που επιχείρησε ένα σουτ από τα 40 μέτρα, ελπίζοντας να βρει εκτός εστίας τον Ενιάμα που όμως, μπλόκαρε χωρίς δυσκολία.

15' Κίτρινη στον Παπασταθόπουλο

16' ΓΚΟΛ 0-1: Εκτέλεση φάουλ του Ούτσε αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και αριστερά, η μπάλα πέρασε από αμυντικούς και Τζόρβα και κατέληξε απευθείας στα δίχτυα. Από το πουθενά η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν ακόμη αγώνα πίσω στο σκορ.

23' Γέμισμα του Καραγκούνη από δεξιά, ο Κυργιάκος πήρε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή της Νιγηρίας, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

30' Εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη από δεξιά, ο Κυριάκος πήδηξε πιο ψηλά από όλους πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πήρε ύψος και πέρασε άουτ.

33' ΑΠΟΒΟΛΗ: Απευθείας κόκκινη κάρτα στον Καϊτά για εκτός φάσης χτύπημα στον Τοροσίδη και η Νιγηρία μένει με 10 παίκτες.

35' Καλή σέντρα - γέμισμα του Παπασταθόπουλου από δεξιά, ο Τοροσίδης μπήκε στην περιοχή από αριστερά, προσπάθησε με κεφαλιά να βρει τη μπάλα, αλλά δεν τα κατάφερε.

36' Αλλαγή τακτικής για την Εθνική με τον Σαμαρά στη θέση του Παπασταθόπουλου, καθώς ο Ρεχάγκελ θέλει να τα παίξει όλα για όλα.

39' Σέντρα του Βύντρα από δεξιά, ο Γκέκας χώθηκε μέσα στη μικρή περιοχή των Νιγηριανών, πήρε τη γυριστή κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε περίπου ένα μέτρο άουτ.

39' Ο Καραγκούνης έβγαλε μια κάθετη μπαλιά, ο Καυτσουράνης στο ύψος της περιοχής, γύρισε ωραία σε θέση μέσα δεξιά για τον Σαλπιγγίδη αυτός νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Ενιάμα.

41' Κόρνερ του Καραγκούνη από δεξιά, η μπάλα πέρασε από όλους, ο Σαμαράς με τακουνάκι στο πίσω δοκάρι, έστειλε τη μπάλα προς τα δίχτυα, αλλά πάνω στη γραμμή έδιωξε ο Αρούνα.

44' ΓΚΟΛ 1-1: Κάθετη μπαλιά για τον Κατσουράνη σε θέση μέσα δεξιά, αυτός γύρισε προς τα έξω για τον Σαλπιγγίδη, ο διεθνής επιθετικός σούταρε απευθείας, η μπάλα βρήκε στα πόδια του Αρούνα, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στην δεξιά γωνία του Ενιάμα.

45' Σχόλιο: Ιστορική στιγμή για την Εθνική, καθώς πέτυχε το πρώτο της γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Λήξη του α' ημιχρόνου

Έναρξη του β' ημιχρόνου

46' Αλλαγή για τη Νιγηρία με τον Ομπάσι στη θέση του Οντεμβίγκιε

47' Γέμισμα από δεξιά, ο Γκέκας μπήκε «σφήνα» στην μικρή περιοχή της Νιγηρίας, προσπάθησε για την κεφαλιά, αλλά ο Ενιάμα την τελευταία στιγμή μπλόκαρε πάνω από το κεφάλι του Έλληνα επιθετικού.

55' Αναγκαστική αλλαγή για τη Νιγηρία με τον Εχιεγίλε στη θέση του τραυματία Ταϊβό

60' Τεράστια ευκαιρία για την Εθνική, όταν ύστερα από λάθος των Νιγηριανών, ο Γκέκας βρέθηκε μόνος στο ύψος της μικρής περιοχής, σούταρε, αλλά νικήθηκε από τον Ενιάμα. Στην κόντρα οι Νιγηριανοί βγήκαν 3 με 2, ο Αγεγκμπένι σούταρε μέσα από την περιοχή, ο Τζόρβας έσωσε!

68' Φάση διαρκείας για την Ελλάδα, όταν ο Σαλπιγγίδης σε δεύτερο χρόνο έβγαλε ωραία μπαλιά για τον Γκέκα, αυτός πήδηκε προ του Ενιάμα, αλλά ο Γιόμπο πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ.

69' Με την εκτέλεση του κόρνερ, έγινε ωραία σέντρα από δεξιά, ο Σαμαρά πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας της Νιγηρίας, αλλά ο Ενιάμα πετάχτηκε και έδιωξε εντυπωσιακά στην αριστερή του γωνία.

72' ΓΚΟΛ 2-1: Σουτ του Τζιόλη έξω από την περιοχή, ο Ενιάμα δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την μπάλα, η οποία στρώθηκε στον Τοροσίδης, ο οποίος με κοντινό πλασέ βάζει την Ελλάδα μπροστά στο σκορ.

75' Δυνατό σουτ του Καραγκούνη από μακριά, η μπάλα πήρε πολλά φάλτσα και πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ενιάμα.

76' Ο Αγεγκμπένι ταλαιπώρησε τον Κυριάκο έξω από την περιοχή, σούταρε, η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα, ο οποίος ήλεγχε την πορεία της.

77' Νέο δυνατό σουτ του Καραγκούνη έξω από την περιοχή, ο Ενιάμα έχασε ξανά τη μπάλα, αλλά ο Γκέκας το μόνο που κατάφερε ήταν να κερδίσει το κόρνερ.

79' Αλλαγή για την Ελλάδα με τον Νίνη στη θέση του Γκέκα

80' Σέντρα από δεξιά, Κατσουτάνης και Τοροσίδης προσπάθησαν για την κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Κυριάκο, αυτός σούταρε μέσα από την περιοχή των Νιγηριανών, ψηλά άουτ.

89' Κίτρινη στον Ομπάσι

90' Εξαιρετικό διαγώνιο σουτ του Τζιόλη από δεξιά, ο Ενιάμα έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.

Τέλος του αγώνα

ΕΛΛΑΔΑ (Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Τζιόλης, Παπαδόπουλος, Καραγκούνης. Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης, Κυριάκος, Γκέκας, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης.

ΝΙΓΗΡΙΑ (Λάγκερμπακ): Ενιάμα, Γιόμπο, Ταϊβό, Σίτου, Αγεγκμπένι, Οντεμβίγκιε, Ούτσε, Κάιτα, Αρούνα, Οντιά, Ετούχου.

Η θερμοκρασία είναι στους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ περισσότεροι από 4.000 έλληνες φίλαθλοι βρίσκονται στις κερκίδες, αφού το Μπλουμφοντέιν είναι κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Ντέρμπαν, που έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Δύο φορές έχουν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπες Ελλάδα και Νιγηρία, με τις ομάδες να μετρούν από μία νίκη. Η Νιγηρία πάντως μας κέρδισε στο Μουντιάλ του 1994, ενώ η ελληνική νίκη είναι σε φιλικό επίπεδο.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994
30/06/1994 Ελλάδα - Νιγηρία 0-2

Φιλικό
13/11/1999 Ελλάδα - Νιγηρία 2-0


tovima.


Δεν υπάρχουν σχόλια: