Διέξοδος τα φωτοβολταϊκά για το αγροτικό εισόδημα

Σε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και το οποίο ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Νίκος Γκίζας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου στα γραφεία της Ένωσης για τρέχοντα αγροτικά ζητήματα. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει κατ’ εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων, παραγωγής 100 KW. Αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.
Η σύνταξη και η υποβολή του φακέλου θα γίνει μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, είναι μια λύση για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται.

Ημερίδα ενημέρωσης
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΑΣΕΓΕΣ διοργάνωσε μία ειδική ημερίδα όπου ενημερώθηκαν οι ΕΑΣ-μέλη της ως προς τις αναγκαίες διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική της για τη διαμόρφωση συμπληρωματικού εισοδήματος στους επαγγελματίες αγρότες μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Σε επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τις Ενώσεις-μέλη της αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, μετά και από τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), δημιουργούνται ευνοϊκοί όροι και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από επαγγελματίες αγρότες.
Ήδη στο νόμο 3851/2010 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, περιλαμβάνονται ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Γεωθερμικοί σταθμοί, σταθμοί Βιομάζας-Βιοαερίου και Βιοκαυσίμων, Φωτοβολταϊκοί σταθμοί, Αιολικές εγκαταστάσεις, κλπ). Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 6β του αρθ. 15 του αναφερόμενου νόμου, παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα εξέτασης νέων αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες που ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, εγκατεστημένης ισχύος έως 100 KW.
Παράλληλα σύμφωνα με ορισμένες διατάξεις του άρθ. 9 του αναφερόμενου νόμου, επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας».
Μέσω ΠΑΣΕΓΕΣ η σύνταξη των φακέλων
Όπως είπε ο κ. Γκίζας, για το θέμα θα υπάρξει εντός της εβδομάδας και νέα ενημερωτική συνάντηση οπότε τις επόμενες μέρες η ΕΑΣΑ-Φ θα είναι σε θέση να ενημερώσει πλήρως τους παραγωγούς της περιοχής μας που ενδιαφέρονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα αγροτεμάχιά τους.
Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ τόνισε: «Ο στόχος που έχει βάλει η ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι να διαχειριστεί αυτή τη σύνταξη των φακέλων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Φάκελοι οι οποίοι θα πρέπει να υποβληθούν βάσει του νόμου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε περισσότερες εξηγήσεις από πλευράς της ΠΑΣΕΓΕΣ και θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε πλήρως τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, όσους δηλαδή ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενίσχυση του αγροτικού τους εισοδήματος.
-Με μία επιστημονική ανάλυση που έγινε στην ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται πως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με 4 στρέμματα στην κατοχή τους μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα τώρα που το εισόδημα των αγροτών συρρικνώνεται, σχεδόν εξαφανίζεται. Είναι μια λύση η οποία έχει ένα βάθος χρόνου εικοσαετίας και το βρίσκει αυτό η ΠΑΣΕΓΕΣ σαν διέξοδο για το αγροτικό εισόδημα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά πάρκα και σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας. Πράγμα που το απέκλειε ο προηγούμενος νόμος. Εμείς μόλις πάρουμε και τις τελευταίες οδηγίες από την ΠΑΣΕΓΕΣ θα είμαστε πλήρως έτοιμοι στο να μπορούμε να βοηθήσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στη σύνταξη και στην υποβολή φακέλου μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτός ο νόμος και οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 4/9 ισχύει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στην Ελλάδα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με τα κριτήρια που έχει βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι γύρω στους 300.000. Τώρα για τους υπόλοιπους πιστεύω πως είναι σε εξέλιξη κάποιος αναπτυξιακός, δεν αφορά όμως εμάς. Εγώ μιλώ εκ μέρους της Ενώσεως για λογαριασμό των αγροτών».
Αναμένεται το ενδιαφέρον των αγροτών
Το προσεχές διάστημα κι αφού θα έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες γύρω από το θέμα, αναμένεται να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από πλευράς των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή. «Μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον γιατί απ’ ότι είπαν στην ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ όπου ήταν επιστήμονες και απ’ την Αγροτική Τράπεζα ο Δ/ντής ο οποίος θα διαχειριστεί αυτό το θέμα για λογαριασμό της Αγροτικής, η ΑΤΕ είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους επιδοτήσεις γιατί είναι εξασφαλισμένα τα χρήματά της» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης.

ixotisartas

Δεν υπάρχουν σχόλια: