Πολύτιμα ντοκουμέντα για τους Ηπειρώτες της Νίζνας συγκέντρωσαν οι «Ζωσιμάδες»

Αφορούν τη ζωή, τη δράση και την προσφορά των εμπόρων ευεργετών

Στις πόλεις Νίζνα και Κίεβο της Ουκρανίας μετέβη πρόσφατα, έπειτα από πρόσκληση του Ελληνικού Συλλόγου των Αδελφών Ζωσιμάδων της Νίζνας, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Φρίξο Πούρλη, και τον ταμία, Σπύρο Εργολάβο.
Σκοπός της αποστολής ήταν η ολοκλήρωση της έρευνας την οποία διεξάγει ο Σύνδεσμος, από το έτος 2000, και έχει ως αντικείμενο τη ζωή, τη δράση και την προσφορά των Ηπειρωτών εμπόρων – ευεργετών που εγκαταστάθηκαν στη Νίζνα της Ουκρανίας από τον 17ο αιώνα, ίδρυσαν εκεί το περίφημο Γραικικό Μαγιστράτο της Νίζνας (την Ελληνική κοινότητα της Νίζνας) και μετέτρεψαν αυτή την πόλη στο σπουδαιότερο εμπορικό και πνευματικό κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους Ηπειρώτες εμπόρους ξεχωρίζουν φυσικά οι αδελφοί Ζωσιμάδες, οι Ριζάρηδες και οι Δομπόληδες.

Την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Κιέβου η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Νίζνας και η καθηγήτρια Λουντμίλα Μακάροβα, που έκανε χρέη διερμηνέα καθʼ όλη την παραμονή της αντιπροσωπείας στη Νίζνα και στο Κίεβο. Η αποστολή του Συνδέσμου συνέπεσε μάλιστα, έπειτα από συνεννόηση των τοπικών αρχών της Νίζνας και με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Από τον Ελληνικό Σύλλογο της Νίζνας, σε συνεργασία με το Δήμο της Νίζνας, την Ελληνική πρεσβεία της Ουκρανίας, το Πανεπιστήμιο και την Εκκλησία της Νίζνας, οργανώθηκαν εκδηλώσεις προς επιβεβαίωση της Ελληνοουκρανικής φιλίας, πρωτοπόροι της οποίας υπήρξαν οι Ηπειρώτες της Νίζνας, οι οποίοι, μέχρι σήμερα είναι γνωστοί στη Νίζνα ως “αξιοσέβαστοι Έλληνες έμποροι”.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν το περασμένο Σάββατο από το Δημαρχείο της Νίζνας, όπου, σε μια σεμνή τελετή, ανταλλάχτηκαν δώρα, μετάλλια, και τιμητικά διπλώματα, ανάμεσα στους παριστάμενους. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων πρόσφερε, εκ μέρους του δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα και του πρώην δημάρχου, Τάσου Παπασταύρου, το δίτομο έργο του τελευταίου με τίτλο “ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ – ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ”. Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη της αναγέννησης του Ελληνισμού της Νίζνας και εξήραν τη συμβολή του Συνδέσμου μας προς αυτή την κατεύθυνση• προς επιβεβαίωση αυτής της προσφοράς επιδόθηκε στο Σύνδεσμο Ζωσιμαίας από τον Ελληνικό Σύλλογο Νίζνας σχετικό τιμητικό δίπλωμα. Ακολούθησε επίσκεψη – ξενάγηση στα ελληνικά μνημεία της Νίζνας, επίσκεψη – προσκύνημα στους τάφους των Ζωσιμάδων, επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Νίζνας, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, διευθυντής της οποίας είναι ο ιστορικός - ερευνητής και συνεργάτης του Συνδέσμου, Αλεξάντερ Μορόζωφ, και στα Γραφεία του Ελληνικού Συλλόγου της Νίζνας. Οι εκδηλώσεις έληξαν με επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε ο δήμαρχος της Νίζνας προς τιμή των προσκεκλημένων.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ακολούθησαν, επί διήμερο, πολύωρες συνεργασίες των μελών της αποστολής του Συνδέσμου, με τον ιστορικό – ερευνητή Αλεξάντερ Μορόζωφ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τους Ηπειρώτες ευεργέτες της Νίζνας, ιδιαίτερα δε με τους Ζωσιμάδες, τους Ριζάρηδες και τους Δομπόληδες, και με το αρχείο του Γραικικού Μαγιστράτου της Νίζνας. Παρελήφθη επίσης από τα μέλη της αποστολής, όλο το υπόλοιπο υλικό, με πολύτιμα ντοκουμέντα, που έχει συγκεντρώσει ο Αλεξ. Μορόζωφ, κατά την τελευταία τριετία, και επιλύθηκαν όλες οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη δεκαετή αυτή έρευνα. Έτσι ο Σύνδεσμος έχει στη διάθεσή του όλα τα σωζόμενα ντοκουμέντα που αφορούν το Γραικικό Μαγιστράτο (Ελληνική Κοινότητα) Νίζνας, τη ζωή και τη δράση των Ζωσιμάδων, Ριζάρηδων και Δομπόληδων στη Νίζνα, τα οποία, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση αναμνηστικών τόμων προς τιμή των τριών αυτών μεγάλων Εθνικών Ευεργετών.
Κατά τις πολύωρες συνεργασίες των μελών της αποστολής με τον Ουκρανό ιστορικό – ερευνητή, διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με το αρχείο του Γραικικού Μαγιστράτου της Νίζνας, και με τη μετάφραση των ντοκουμέντων από τη ρωσική στην ελληνική γλώσσα, να αναζητηθούν στην πόλη του Κιέβου. Έτσι, την περασμένη η αποστολή του Συνδέσμου, με τη βοήθεια της καθηγήτριας Λουντμίλας Μακάροβα, επισκέφτηκε, το Ελληνικό Σχολείο της Νίζνας, το επονομαζόμενο «ΕΛ¬ΛΑΔΑ»», το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Κιέβου, το οποίο θα αναλάβει τη μετάφραση των ντοκουμέντων στην ελληνική γλώσσα, και την Εθνική Βιβλιοθήκη του Κιέβου, από τον αρμόδιο διευθυντή της οποίας δόθηκε η πολύτιμη πληροφορία ότι το βασικό αρχείο του Γραικικού Μαγιστράτου της Νίζνας, το οποίο είχε κλαπεί από τη Νίζνα, βρίσκεται στα Αρχεία της Πετρούπολης της Ρωσίας.
Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό το οποίο, μέχρι σήμερα, έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας και εξακολουθεί να συγκεντρώνει, από τα αρχεία του Λιβόρνου, της Βενετίας της Ιταλίας, από τη Βιέννη της Αυστρίας, από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, από τη Μόσχα και την Πετρούπολη της Ρωσίας, από τη Νίζνα της Ουκρανίας, καθώς επίσης από αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας, θα είναι στη διάθεση των αρχείων, βιβλιοθηκών και ερευνητικών κέντρων των Ιωαννίνων, προς μελέτη και αξιοποίηση από ενδιαφερόμενους ερευνητές.

proinoslogos


Δεν υπάρχουν σχόλια: