«Θερίζουν» στην Ήπειρο και τα σκληρά ναρκωτικά!

Τα ναρκωτικά στην Ήπειρο, κυρίως η ηρωίνη, θερίζουν. Ιδιαίτερα στο Νομό Ιωαννίνων, αφού το 66% των ατόμων, που προσήλθαν το 2009, στη Μονάδα Συμβουλευτικής και Επανένταξης Ιωαννίνων, προέρχονται από αυτόν.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο υπεύθυνος του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Μονάδας
Κώστας Μάντζιος.
Σύμφωνα με την έρευνα «το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια από την Μονάδα, σχεδόν τρεις στους 4, δήλωσαν ως κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη (73,5%) και 16,3% την κάνναβη. Ένα ποσοστό πάνω από τους μισούς (53,3%) ανέφερε καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας. Ενέσιμη χρήση ανέφερε ένας στους τρεις (30,6%) ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν άλλους κύριους τρόπους χρήσης (κάπνισμα και εισπνοή σε ποσοστό 63,7%). Το 78% ανέφερε παράλληλη χρήση και δεύτερης ουσίας και το 44,2% και τρίτης».

Όσον αφορά στην εργασιακή κατάσταση και στο εκπαιδευτικό επίπεδο των χρηστών στον τόπο μας, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. «Το ποσοστό των ανέργων ή περιστασιακά απασχολούμενων σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης είναι υψηλό και αφορά πάνω από τους μισούς (57,2%). Το στοιχείο αυτό, η συσχέτιση δηλαδή της επαγγελματικής πορείας και της χρήσης, τονίζει τον αντίκτυπο που έχουν ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα κοινωνικόοικονομική συγκυρία». Εξάλλου «ένας στους τρεις (29,6%) δεν ολοκλήρωσε την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (30,6%) εκείνων που ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν την Λυκειακή εκπαίδευση. Το ποσοστό όσων ολοκλήρωσαν το Λύκειο είναι 23,5%, ενώ ένας στους δέκα περίπου έχει φοιτήσει ή συνεχίζει τη φοίτησή του σε μεταλυκειακό επίπεδο (ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ)».

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
• Η οικονομική κρίση έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες, σημείωσε ο υπεύθυνος της Μονάδας Γιάννης Παπαχρήστου. Διευκρίνισε ότι «αυτό το βλέπουμε και στη φάση της κοινωνικής επανένταξης». Το ΚΕΘΕΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστου, σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην υπόλοιπη Ήπειρο, με την ίδρυση Συμβουλευτικών Σταθμών σε Άρτα και Ηγουμενίτσα. Εξήγησε, ωστόσο, πως για να γίνει αυτό, «χρειάζεται το υπουργείο να άρει το πάγωμα των προσλήψεων».

«ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ»...
• Είναι τόσοι πολλοί οι χρήστες που καταφεύγουν στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων, αλλά και οι γονείς τους, απʼ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, που κρίνεται πλέον αναγκαία, κατά τον κ. Παπαχρήστου, η ίδρυση μιας Κοινότητας Διαμονής. Παρʼ ότι προτάθηκε ο χώρος, το όλο εγχείρημα σκοντάφτει στις χρονοφόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
***
• Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών λειτουργούν περίπτερα ενημέρωσης από εθελοντές μέχρι αύριο Σάββατο στην Πρέβεζα, στην Ηγουμενίτσα, στην Άρτα, στα Γιάννινα, στην Πάργα και στην Παραμυθιά.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: