Χλιδάτα πάρτι στην Αθήνα της κρίσης

Την ώρα που η φράση «σκληρή λιτότητα» κυριαρχεί στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας για εκατομμύρια απλούς ανθρώπους στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- ο πλούτος κάνει... πάρτι.
Πριν βγει στη δημοσιότητα η ιστορία με το γκαλά στο κατάστρωμα του «Θωρηκτού Αβέρωφ» στο Φλοίσβο, άρθρο των Financial Times με τίτλο "Πάρτυ μεγιστάνων εφοπλιστών ενώ η Ελλάδα παραπαίει" (Shipping tycoons party as Greece struggles), καταγράφει τους δυο διαφορετικούς κόσμους -με αφορμή τον εορτασμό των Ποσειδωνίων- φιλοξενώντας δηλώσεις κορυφαίων Ελλήνων εφοπλιστών:


"Στα χλιδάτα πάρτι γύρω από την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, θα ήταν εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τρομερή οικονομική κρίση. Αλλά, από πολλές απόψεις, τα γεγονότα για τον εορτασμό των Ποσειδωνίων - τη μεγαλύτερη συνάθροιση των εφοπλιστών που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια - είχαν ελάχιστη σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν σαν να βρίσκονταν στον Άρη», περιγράφει ο Ρόμπερτ Ράιτ σε ανταπόκριση από την Αθήνα.
"Εφοπλιστές-μεγιστάνες από την Ελλάδα (πρώτοι στην κατοχή πλοίων παγκοσμίως) αλλά και αλλού γιόρταζαν το ξεπέρασμα της κρίσης στη ναυτιλία που πριν από ένα χρόνο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καταστραφούν πολλές από τις επιχειρήσεις τους.
Μεγιστάνες χτυπούσαν φιλικά ο ένας τις πλάτες του άλλου τα ξημερώματα του πάρτυ, ενώ καταναλώθηκαν τεράστιες ποσότητες από κοκτέιλ και σούσι, οστρακοειδή και βοδινό κρέας.
Τα γεγονότα με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ήταν στο συγκρότημα Astir Palace, ένα συγκρότημα-θέρετρο σε μια πευκόφυτη ιδιωτική χερσόνησο - καλά προστατευμένη από τους ζητιάνους του δρόμου, τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις των αμοιβών τους και έχουν γίνει εμβλήματα της κρίσης στην Ελλάδα".
Παράλληλος κόσμος
«Είναι ένας παράλληλος κόσμος», εξήγησε ο Γιάννης Λιβέρης, πρόεδρος της Ocean Freight που βασίζεται στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Astir Palace.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον η κρίση στην Ελλάδα θα φέρει τις δύο αυτές διαφορετικές κοινωνίες σε σύγκρουση και με ποιο τρόπο οι πλοιοκτήτες θα αντιδράσουν αν αυτοί είναι που δεχτούν περικοπές και χτυπήματα;
Οι κύριοι τομείς των Ελλήνων εφοπλιστών - μεταφορά προϊόντων, πετρελαίου και υποπροιόντων του, ανέκαμψαν κυρίως λόγω της αντοχής της οικονομίας της Κίνας, παρά λόγω ενδογενών παραγόντων.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους μεγιστάνες κάνουν τις περισσότερες από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις ναυλώσεις τους στο Λονδίνο, έχουν εισηγμένες τις εταιρείες τους στη Νέα Υόρκη και γενικά μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο τους συμφέρει περισσότερο, αναφέρει ο Ρόμπερτ Ράιτ στους FT.
Λίγοι έχουν περισσότερα από ένα μικρό γραφείο διαχείρισης στην Ελλάδα, και έτσι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει σε αιτήματα φορολόγησης των κερδών τους.
Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ένας εφοπλιστής με έδρα τον Πειραιά (διεκδικεί και τον Ολυμπιακό από τον Σ. Κόκαλη), δήλωσε στους FT πως οι εταιρείες του έχουν γραφεία στο Λονδίνο, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και τη Ρουμανία. "Για εμάς, το να μεταφέρουμε τις δραστηριότητες μας έξω από την Ελλάδα θα πάρει μόνο λίγα λεπτά", σημείωσε.
Ο Μιχάλης Μποντούρογλου, πρόεδρος της Paragon Shipping, θεωρεί πως σε μεγάλο ποσοστό η επιτυχία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου οφείλεται στην ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση. «Ο δημόσιος τομέας με τη γραφειοκρατία του «πνίγει» τον ιδιωτικού τομέα, την αναποτελεσματικότητα του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και με τις διεφθαρμένες πρακτικές του", ανέφερε.
Μας αρέσει το κλίμα
Ωστόσο, οι Έλληνες εφοπλιστές επιμένουν ότι αισθάνονται συμπάθεια για τους συμπατριώτες τους και προτιμούν τη ζωή στην Ελλάδα, έναντι των δυνητικών εναλλακτικών, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, το Μονακό ή η Ελβετία.
Η επιλογή είναι εύκολη, όπως εξήγησε ο Γιώργος Οικονόμου, εξέχοντας Έλληνα εφοπλιστής, δίπλα σε μια όμορφη ηλιόλουστη παραλία.
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εδώ, γιατί μας αρέσει το κλίμα», είπε. "Έχουμε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα εδώ όπου μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως θέλουμε. Αλλά, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει αλλού».
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, αναφέρουν οι FT, έχει ενοχλήσει τους εφοπλιστές με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο χρησιμοποιούταν για να συντονίσει την πολιτική του τομέα.
Παρόλα αυτά, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν δείχνουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των πλοιοκτητών ή της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η θέση τους προστατεύεται από το σύνταγμα για περισσότερα από 40 χρόνια (θεσμοθετημένες φοροαπαλλαγές), υπογραμμίζει o Ρόμπερτ Ράιτ στους FT.
Οι παράλληλοι κόσμοι των κοσμικών πάρτι από τη μία και των φτωχών από την άλλη φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν.


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: