Διώξεις για επτά στελέχη της ΕΡΤ

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα- μεταξύ τους και ο τέως πρόεδρος κ. Παναγόπουλος
Αντιμέτωποι με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα είναι από χθες ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος και έξι ακόμη βασικά στελέχη της κατά την προηγούμενη πενταετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον κ. Παναγόπουλο κατηγορούμενοι είναι ο διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Δημήτρης Γόντικας , ο διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος κ. Νίκος Κούρτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Κώστας Κέκης, η παρουσιάστρια κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου και ακόμη δύο στελέχη. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετύλιξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου, η οποία διενήργησε την έρευνα με αφορμή τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα του Τύπου για εκτενείς οικονομικές ατασθαλίες στο κρατικό κανάλι και κυρίως στη δορυφορική του διεύθυνση.


Η κ. Φάκου, από τον περασμένο Νοέμβριο που διατάχθηκε η προκαταρκτική εξέταση, παρακολούθησε τις εκπομπές με τις καταγγελίες, μελέτησε συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, ενώ κάλεσε ως μάρτυρες πρόσωπα που είχαν γνώση των τηλεοπτικών δρώμενων, αλλά και του «παρασκηνίου». Τέλος, η εισαγγελική λειτουργός εξέτασε τα επτά στελέχη της ΕΡΤ, που από χθες έχουν την «ιδιότητα» του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, από την όλη ποινική έρευνα αποδείχθηκε ότι οι συμβάσεις προκάλεσαν οικονομικά ρήγματα στο ταμείο του κρατικού καναλιού. Αφορούν κυρίως μεικτές παραγωγές, με αντισυμβαλλόμενους την ΕΡΤ και εταιρείες παραγωγής, αλλά και μία αμιγώς εξωτερική παραγωγή. Τα επτά στελέχη της ΕΡΤ βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ. Κατηγορούνται επίσης για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, της άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται για άλλα δύο στελέχη της ΕΡΤ. Ειδικότερα, ερευνάται αν τα δύο αυτά στελέχη έχουν ανάμειξη σε μια πλημμεληματικού χαρακτήρα παράβαση, η οποία συνδέεται με τις ελεγχόμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Ο φάκελος της δικογραφίας μετά την άσκηση των πρώτων διώξεων διαβιβάζεται, εντός των επομένων ημερών, αν όχι και σήμερα, σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος με τη σειρά του θα ξεκινήσει την έρευνα η οποία θα καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για καθένα από τα επτά στελέχη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, τα οποία και θα κληθούν να απολογηθούν.

Τρία εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ World
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ατασθαλίες που διαπίστωσε η εισαγγελέας Π. Φάκου αφορούν κυρίως, χωρίς όμως να περιορίζονται, εκπομπές της Διεύθυνσης Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών, γνωστής ως ΕΡΤ World, το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 2004 το συνολικό μπάτζετ της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι πρωτογενείς εκπομπές που γυρίζονταν για λογαριασμό της διεύθυνσης αυτής ήταν εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», από το 2005 έως το 2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το αστρονομικό ποσόν των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκτός από τις αμοιβές συμβούλων που προσελήφθησαν στη διεύθυνση μετά το 2005 εκείνο που εκτόξευσε τα έξοδά της στα ύψη ήταν οι μεικτές παραγωγές, στις οποίες επικεντρώνεται η έρευνα της κυρίας Φάκου. Δηλαδή εκπομπές την παραγωγή των οποίων αναλάμβαναν εξωτερικοί παραγωγοί, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και στη συνέχεια πωλούσαν πανάκριβα τις εκπομπές αυτές στη δημόσια τηλεόραση.

Παραγωγές στο μικροσκόπιο
«Εδώ Αθήνα»: Πρόκειται για ημίωρη εκπομπή ειδησεογραφικού περιεχομένου, που προβάλλεται από Δευτέρα ως Πέμπτη. Η παραγωγή της έχει ανατεθεί στην εταιρεία Ρ.Κ. Ρroductions, με κόστος περίπου 5.000 ευρώ το επεισόδιο. Η εκπομπή γυρίζεται σε στούντιο της ΕΡΤ, με τεχνική υποστήριξη και προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ στο κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή της παρουσιάστριας και των υπολοίπων συντελεστών, που αμείβονται έτσι κι αλλιώς από την ΕΡΤ.

«Νοσταλγία»: Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή της Ρ.Κ. Ρroductions για την ΕΡΤ World. Η εκπομπή κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) το επεισόδιο, ενώ όπως και με το «Εδώ Αθήνα» οι συντελεστές της πληρώνονται από την ΕΡΤ.

«Πορτραίτα»: Εβδομαδιαία εκπομπή με συνεντεύξεις, η οποία κοστίζει περισσότερα από 10.000 ευρώ το επεισόδιο.

«Ελληνικό Πανόραμα»: Προβάλλεται κάθε Πέμπτη, διαρκεί 2 ώρες και την παρουσιάζει η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου. Κοστίζει περισσότερα από 11.500 ευρώ το επεισόδιο. Και αυτή η εκπομπή χρησιμοποιεί προσωπικό και τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ.


tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: