Τί έκανε ο Τζον Μπάνβιλ στο "GB Corner";


Ο γνωστός Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ βρέθηκε για μια ομιλία στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά από σαράντα και πλέον χρόνια. Και κατέγραψε τις σκέψεις του για τη σημερινή Ελλάδα.

(Φωτο)Ο John Banville κατά την παραλαβή του Βραβείου Booker

Το τελευταίο βιβλίο του Μπάνβιλ με τίτλο Άπειροι Κόσμοι μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, σε λίγο θα εκδοθεί και στα γερμανικά. Στις συνεντεύξεις που έδωσε στις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες ο Ιρλανδός συγγραφέας ο λόγος ήταν για το Θεό, το θάνατο, τη θρησκεία, συζητήσεις θα λέγαμε που έγιναν κοινή συναινέσει για το επέκεινα. Μόλις όμως ο Μπάνβιλ βρέθηκε κατά μόνας στο Δουβλίνο έγραψε ένα κείμενο για την επίσκεψή του στην επίγεια Αθήνα που δημοσιεύθηκε και στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο Πωλείται ο Παρνασσός. Η αφορμή δίνεται από τη διαδρομή για το Μαντείο των Δελφών όπου ξαφνικά μέσα στο θαυμάσιο τοπίο εμφανίζεται μια γιγαντοαφίσα μιας Εταιρείας Ακινήτων στον Παρνασσό.

Σκέψεις στο „GB Corner
Ο Μπάνβιλ για την Αθήνα: «Στα μέσα της δεκαετίας του 60 η Αθήνα ήταν μια πόλη σκληρή, η ζωή της λαχανιασμένη, είχε ακόμα της ουλές της κατοχής και του εμφύλιου, παντού υπήρχαν ακόμα ρωγμές, πικρία κι ένας πανάρχαιος θυμός. Τότε είχα πάρει το πλοίο και είχα καταφύγει στη Μύκονο. Τώρα ήμουν πάλι στην Αθήνα, αλλά δεν με περίμενε κανένα νησί. Η πόλη είναι ένας ατέλειωτος εφιάλτης και μετά τις πρόσφατες εκρήξεις βίας η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από μια νέα πικρία.» Αυτή τη φορά ο Τζον Μπάνβιλ κατέφυγε απλά στο περιβόητο „GB Corner“ της Μεγάλης Βρετανίας με θέα τα μελιά μάρμαρα του Παρθενώνα. Γράφει: «Τρώγαμε με έναν Ιρλανδό διπλωμάτη μπροστά στις τεράστιες τζαμαρίες που έτρεμαν και ταρακουνιούνταν στη δύναμη ενός πρόωρου μελτεμιού, σαν αυτά που κανονικά καταφθάνουν το καλοκαίρι από τις ουγγρικές πεδιάδες. Και ενώ εδώ φαίνεται πως η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία απομακρύνθηκε πια, στην Αθήνα είχε εξαγγελθεί άλλο νέφος, από τη Σαχάρα. Και πράγματι την ώρα που είχαμε φτάσει στον καφέ ο ουρανός σκοτείνιασε και στη βεράντα άρχισαν να κοπανάνε κάτι βροχοσταλίδες σαν πενηνταράκια αφήνοντας ίχνη αφρικανικής άμμου πάνω στα τραπέζια.»

Πωλείται και ο Παρνασσός;
Έτσι ζει την Αθήνα σήμερα ο Μπάνβιλ, ανεμοδαρμένη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Οι διηγήσεις εξάλλου των φίλων του εκδοτών για τη διαφθορά στην ελληνική κοινωνία και την υπερηφάνεια για όποια τρικλοποδιά βάλει κανείς στην εφορία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τους ψιθυρισμούς του Ιρλανδού διπλωμάτη: Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα είναι πιο ανατολίτικη από όσο πιστεύουμε, όχι τόσο δυτική όσο εσείς πιστεύετε. Αλλά βέβαια, ανεξάρτητα από την ελληνική αυτή ιδιαιτερότητα, η δημοσιονομική κρίση έπληξε εξίσου και την πατρίδα του Μπάνβιλ, την Ιρλανδία. Να πώς τελειώνει το χρονικό της επίσκεψής του στην Αθήνα: «Στην πραγματικότητα κανένας δεν ξέρει ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Ελλάδα τι θα γίνει. Κινούμαστε πάνω σε εντελώς άγνωστο έδαφος, στο επόμενο κιόλας βήμα θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το βάρος μας και να μας παρασύρει στην άβυσσο. Θα ήμασταν διατεθειμένοι να πουλήσουμε ακόμα και τα ασημικά της οικογένειας για να σωθούμε, αν δεν είχαν κιόλας πουληθεί. Τίποτα πια δεν θα συνιστά ιεροσυλία. Ακόμα και ο Παρνασσός φαίνεται πως διατίθεται κιόλας προς πώληση.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5726045,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: