«Μαύρο» καλοκαίρι για τον τουρισμό της Ηπείρου!

Μειωμένη έως και 50% η κίνηση στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

Κακά είναι τα… μαντάτα για τον Ηπειρωτικό τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, αφού όλοι οι ασχολούμενοι με τον τομέα αυτό, επαγγελματίες, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ., κάνουν λόγο για μείωση στην κίνηση που φτάνει έως και το 50%!
Άλλωστε, πολύ μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής μας οι κρατήσεις από Έλληνες και ξένους τουρίστες για τον φετινό Ιούλιο.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιούλιος είναι, τουλάχιστον για τους Έλληνες, ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών στη θάλασσα, αφού τον Αύγουστο προτιμούνται, κατά παράδοση, από τους περισσότερους τα χωριά.


ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ…
• Απογοητευτική είναι η κατάσταση, προς το παρόν τουλάχιστον, στα παράλια της Πρέβεζας, όπου ο κόσμος που κάνει αυτή την περίοδο διακοπές είναι λιγοστός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις δημοφιλείς παραλίες του Βράχου, της Λούτσας και της Λυγιάς, που έσφυζαν κάποτε από τουρίστες, η κίνηση σήμερα είναι περιορισμένη.
Η εικόνα αυτή παρατηρήθηκε ολόκληρο τον Ιούνιο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα μετά τις 10 το βράδυ τα εστιατόρια και οι καφετέριες στις συγκεκριμένες περιοχές είναι σχεδόν άδεια και μόνο λίγοι θαμώνες υπάρχουν, που παρακολουθούν συνήθως τους αγώνες του Μουντιάλ!
Η… παρτίδα σώζεται κάπως από τους Γιαννιώτες εκδρομείς, που πηγαινοέρχονται αυθημερόν στη θάλασσα. Κι αυτοί όμως κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους κατά βάση τα Σαββατοκύριακα και εφόσον φυσικά ο καιρός είναι καλός.

ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ…
• Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, όπου οι ξένοι τουρίστες είναι αυτή την περίοδο λιγοστοί.
Ιδιώτης που έχει νοικιάσει δημοτική επιχείρηση στην βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία «παραλία, έλεγε ότι αναγκάστηκε να ρίξει αισθητά τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ!
• Προβλεπόταν από πολλούς ότι η Εγνατία Οδός, αρχής γενομένης από φέτος, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ηπειρωτικού τουρισμού. Αυτό θα μπορούσε όντως να γίνει πραγματικότητα, υπό ομαλά οικονομικά δεδομένα, που όμως δεν υπάρχουν στις μέρες μας.
Η παρατεταμένη κρίση δεν επιτρέπει πολλές μετακινήσεις, ούτε καν τις απαραίτητες πολλές φορές, έστω κι αν οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ουσιαστικά πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για ανθρώπους που εργάζονται και πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουραστούν.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ Ε.Ο.
• Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μαραζώνουν τα χωριά πέριξ της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, αφού πλέον η Εγνατία έχει απορροφήσει ολόκληρη σχεδόν την κίνηση προς τα παράλια της Ηπείρου.
Αυτό επισήμανε πρόσφατα, στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια υπό τον Γ. Μαγκριώτη και ο Δήμαρχος Μολοσσών κ. Γιώργος Παργανάς, ζητώντας να υλοποιηθεί ένα καινοτόμο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης όλης της περιοχής.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ…
• Ειδικοί περί τον τουρισμό τονίζουν ότι απατείται στις μέρες μας ο τοπικός τουρισμός να προσαρμοστεί στην οικονομική κρίση. Η αύξηση του μεριδίου του Ηπειρωτικού τουρισμού, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία ανταγωνιστικών «πακέτων» με θεματικό περιεχόμενο. Επίσης μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό η άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων, μέσω της δημιουργίας δικτυώσεων και των απαραίτητων για την τουριστική ανάπτυξη υποδομών. Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη αναπροσανατολισμού προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τον επιλεκτικό τουρισμό.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: