Την δήθεν γενοκτονία τους τίμησαν χθες οι Τσάμηδες!

Την επέτειο της δήθεν γενοκτονίας τους τίμησαν χθες το πρωί οι Τσάμηδες, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στους Αγίους Σαράντα και με πορεία που πραγματοποίησαν προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Σαγιάδας.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν - γίνεται συχνά αυτό τον τελευταίο καιρό- ήχησαν τα… τύμπανα του Αλβανικού εθνικισμού!

Ο φετινός εορτασμός είχε, όμως, και μια προκλητική ιδιαιτερότητα. Οι εκδηλώσεις και η πορεία στηρίχθηκαν από τον Δήμαρχο των Αγίων Σαράντα Έντμοντ Γκιόκα, ο οποίος είχε εκλεγεί και με τις ψήφους των Ελλήνων κατοίκων της πόλης, αφού τον είχε προτείνει για το δημαρχιακό αξίωμα και η «Ομόνοια»!
Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της μεγάλης Αλβανίας και κατά της Ελλάδας και διεκδικώντας τις περιουσίες, αλλά και την επιστροφή τους, οι Τσάμηδες απέδειξαν και πάλι ότι δεν το… βάζουν εύκολα κάτω.
Αφ’ ενός, υποστηρίζουν κάποιοι, υποκινούνται ή στην καλύτερη περίπτωση γίνονται ανεκτοί από την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Αφετέρου, συνδέονται και επικοινωνούν με τους Αλβανούς εθνικιστές του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Τσάμικου κόμματος της Αλβανίας κ. Ιντρίζι επισκέφθηκε πρόσφατα το Κόσσοβο, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές.

Αναμφισβήτητα οι Τσάμηδες αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα, μικρή, τόσο στην Αλβανία όσο και την διασπορά, η οποία επιδιώκει να επηρεάσει και την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Αλβανίας. Από τη μία πλευρά πιέζουν προς την κατεύθυνση της καταβολής αποζημιώσεων εκ μέρους της Ελλάδας για τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους φεύγοντας απ’ την χώρα μας, χωρίς να παραβλέπεται και η προβολή αλυτρωτικών διεκδικήσεων.
Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είτε κεκαλυμμένα (αποζημιώσεις) είτε ευθέως, αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον εθνικιστικό Αλβανικό παράγοντα και κυρίως όσον αφορά την υλοποίηση του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού και εκεί συγκεκριμενοποιείται το πρόβλημα για την Ελλάδα.
Σήμερα πάντως δεν διαπιστώνεται διακριτή παρουσία Τσάμηδων στη χώρα μας, ώστε να είναι δυνατόν να στηριχθούν γεωπολιτικές διεκδικήσεις, ούτε φυσικά παρατηρείται ανάλογη στρατηγική από πλευράς του Αλβανικού παράγοντα κατά τα πρότυπα Κοσσυφοπεδίου και Σκοπίων.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=5805

Δεν υπάρχουν σχόλια: