Ελλάδα-Τουρκία σε πολιτιστική συνεργασία

THN πολιτιστική κληρονομιά θωράκισαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη.
Το κείμενο περιλαμβάνει τους όρους αλλά και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Προβλέπεται μεταξύ άλλων η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας που απορρέουν από την εμπειρία των δύο χωρών στο πεδίο της αρχαιοκαπηλίας, ούτως ώστε να καθίσταται πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός αντικειμένων και η δίωξη του εγκλήματος.


Επίσης οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συστήσουν έναν ενιαίο μηχανισμό αμοιβαίας ειδοποίησης σε περίπτωση εντοπισμού από τις υπηρεσίες τους παρανόμως διακινούμενων αντικειμένων που ανήκουν στην άλλη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό, οι υπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως σημειώνεται, καθιστούν σαφή την «αποφασιστικότητά τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή που σήμερα καταλαμβάνουν οι δύο χώρες, η οποία αποτελεί λίκνο για τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: