«Στάχτη» κινδυνεύουν να γίνουν τα κουβανέζικα πούρα

Η οικονομική κρίση και η απαγόρευση του καπνίσματος πλήττουν το σύμβολο επαναστατών και καπιταλιστών

Είναι «σήμα-κατατεθέν» και των επαναστατών και των καπιταλιστών. Τα καπνίζουν μαφιόζοι, απλοί αγρότες της Κούβας, συχνά γυναίκες που επιμένουν ότι το φύλο τους δεν έχασε τον πόλεμο μετά τη μακρινή εποχή της μητριαρχίας. Τα πούρα Αβάνας φτιάχνονται στο χέρι και εξάγονται από την Κούβα σε κάθε γωνιά της Γης. Τώρα όμως κινδυνεύουν. Οχι από κάποιες φτηνές απομιμήσεις, ούτε από κάποια ασθένεια στα καπνά. Κινδυνεύουν από δύο «εχθρούς»: έναν σχετικά παλαιότερο, τη διεθνή τάση για απαγόρευση του καπνίσματος, και έναν νεότερο, τη διεθνή οικονομική κρίση.


Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η κρίση «σβήνει» τα κουβανέζικα πούρα. Το 2006 είχαν εξαχθεί 217 εκατομμύρια πούρα. Πέρυσι, το 2009, εξήχθησαν μόλις 73 εκατομμύρια. Κατ΄ επέκταση η παραγωγή στη χώρα έχει μειωθεί. Η τελευταία ετήσια σοδειά, με 22,4 εκατομμύρια φύλλα, ήταν κατά 14% μικρότερη από την αμέσως προηγούμενη.

Τα χειροποίητα πούρα Αβάνας έχουν μυθοποιηθεί, όπως συμβαίνει με τα σκωτσέζικα ουίσκι ή τα γαλλικά κρασιά. Κανένας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη γεύση και το άρωμά τους. Δικαιολογημένα λοιπόν διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ομοειδών προϊόντων.

Ενας επιπλέον παράγοντας που περιορίζει τις πωλήσεις τους είναι η απαγόρευση της εισαγωγής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1962, λόγω του εμπάργκο προς την κομμουνιστική χώρα του Φιντέλ Κάστρο. Ο ΟΗΕ ψηφίζει επί 15 συνεχόμενα χρόνια υπέρ της άρσης του αποκλεισμού. Αν αυτό συμβεί, η οικονομία της Κούβας, και ειδικότερα η καπνοβιομηχανία, θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Γενικότερα η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της κατανάλωσης αγαθών στον πλανήτη.

Τα εργαστήρια και τα εργοστάσια που παράγουν πούρα στην Κούβα προσπαθούν να διευρύνουν το καταναλωτικό τους κοινό, στρέφοντας την προσοχή τους στις γυναίκες αυτή τη φορά. Η εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος παραμένει ακόμη και σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα bon viveurs σε πανηγυρικές στιγμές, με τη δημόσια εικόνα μεγιστάνων ή προσωπικοτήτων όπως ο «πατέρας της νίκης» Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Στο φεστιβάλ προϊόντων καπνού που διεξάγεται στην Αβάνα τα «γυναικεία» πούρα Julieta με ωραία εξωτερική εμφάνιση ενθουσίασαν τις καπνίστριες τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και οι λιγότερο αισιόδοξοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πολλές γυναίκες προτιμούν τα «ανδρικά» προϊόντα καπνού.

Με τη διεθνή αγορά να συρρικνώνεται, η κουβανέζικη βιομηχανία πούρων καλείται να δώσει μάχη για να διατηρήσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή πούρων, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να αυξηθεί η ζήτηση. Είναι μια μάχη σε δύο μέτωπα: αυτό της οικονομικής επιβίωσης και αυτό του εθνικού γοήτρου.

Αναψέ το όπως ο Κάστρο (και ο Κένεντι)
Ο Κάστρο άρχισε να τα καπνίζει σε ηλικία 15 ετών. Εκοψε το κάπνισμα σε ηλικία 59 ετών. Αγαπημένη του μάρκα ήταν τα Cohiba Εsplendido.

Κουβανέζικα πούρα (Ρetit Upmann Coronas) κάπνιζε και ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι. Παρήγγειλε μάλιστα 1.000 πούρα προτού υπογράψει το εμπάργκο, το 1962.

Κουβανέζικες μάρκες όπως Μontecristo, Cohiba and Ρartagαs κατέχουν το 70% των διεθνών πωλήσεων χειροποίητων πούρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: