Δε βάζει πλέον εμπόδια ο Δήμος Δωδώνης στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου

Εμφανής είναι η διάθεση του δήμου Δωδώνης, να ασχοληθεί ενεργά και με συγκεκριμένη και συγκροτημένη σκέψη, προτάσεις και όραμα με την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί το πολιτιστικό σύμβολο ολόκληρης της ΒΔ Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτά, ήδη η συνεργασία και οι επαφές με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι πολύ στενές και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Κατσανάκη έχουν ξεκινήσει όλα από μηδενική βάση, χωρίς τα προβλήματα και τις προστριβές του παρελθόντος με τον πρώην δήμο Δωδώνης.

Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε άλλωστε η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δωδώνης κ. Σμύρη, που ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Σήμερα, στα πλαίσια της επίσκεψης εργασίας του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ με τον πρόεδρό του κ. Μπένο στη Δωδώνη, θα υπάρξουν και νέες επαφές, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Κατσανάκης
Το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον του Δήμου Δωδώνης για τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί το μνημείο – σφραγίδα για ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ITV ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης.
Ο δήμαρχος Δωδώνης τόνισε, ότι η δημοτική αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα την αναπτυξιακή προοπτική της σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου.
Όπως σημείωσε, είχε επικοινωνία με τον κ. Μπένο, προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Δήμου Δωδώνης σε μία κοινή προσπάθεια με στόχο να αποτελέσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης για κάθε περιοχή.
Μείζον ζήτημα πάντως για τον δήμο Δωδώνης και ειδικότερα για την τοπική κοινωνία πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, εξακολουθεί να είναι οι πιθανότητες αλλαγών στη Ζώνη Υψηλής Προστασίας, ζήτημα που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχαιολογικών υπηρεσιών και πρώην δήμου Δωδώνης, που κορυφώθηκαν με τα επεισόδια πριν από ένα χρόνο στον αρχαιολογικό χώρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού κας Μενδώνη.
Ο κ. Κατσανάκης τόνισε πως αποτελεί αίτημα του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής ο καθορισμός μίας νέας οριοθέτησης της Ζώνης Υψηλής Προστασίας, με σεβασμό όμως στον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον.
«Κάθε αλλαγή και κάθε παρέμβαση όμως θα γίνει σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος Δωδώνης στηρίζει τις επιστημονικές απόψεις και έχει ξεκινήσει από μηδενική βάση τις συζητήσεις, αλλά και τη σχέση του με την επιστημονική κοινότητα. Αποδεχόμαστε τη μεθοδολογία που ακολουθείται στο αρχαίο θέατρο, έχουμε ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δωδώνης κ. Σμύρη, για τις εργασίες που γίνονται και αναμένουμε την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου», σημείωσε ο Δήμαρχος Δωδώνης.
Η επίσκεψη Μπένου
Αναφορικά με την τετραήμερη επίσκεψη εργασίας του κ. Μπένου, αυτή ξεκινά σήμερα από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Διαδοχικά ο κ. Μπένος θα επισκεφθεί στη συνέχεια τα αρχαία θέατρα της Γιτάνης, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας.
Θα συνοδεύεται από τον Ταμία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Γιώργο Κουρουπό, την αρχαιολόγο Πολυξένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υπεύθυνη για την έκδοση για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, και το σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, ο οποίος θα επιμεληθεί ενός ντοκιμαντέρ για τα παραπάνω θέατρα. Η επίσκεψη εργασίας, η οποία αποτελεί τη συνέχεια επανειλημμένων επισκέψεων γνωριμίας κατά το έτος 2009 στα παραπάνω αρχαία θέατρα, έχει διπλό σκοπό:
• να διαπιστωθεί επιτόπου η σημερινή κατάσταση των μνημείων
• να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς η αδιάκοπη προσπάθεια για την ανάδειξή τους.
Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα αρχαία θέατρα. Στις 11:00 ο κ. Μπένος και οι συνεργάτες του θα επισκεφθούν το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και στις 2 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο αρχαιολογικό μουσείο.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7874:2011-05-04-22-40-08&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: