Στήβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι γι' αυτούς που φοβούνται να πεθάνουν
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «The Guardian» ο γνωστός κοσμολόγος και φυσικός μοιράζεται τις σκέψεις του πάνω στον θάνατο, τη θεωρία των πάντων, τον ανθρώπινο προορισμό και την τυχαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο παράδεισος και η ζωή μετά θάνατον είναι ένα παραμύθι γι’ αυτούς που φοβούνται τον θάνατο, δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ.
Απορρίπτοντας τις παρηγορητικές πρακτικές των θρησκειών, ο γνωστότερος επιστήμονας της Μεγάλης Βρετανίας ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει τίποτα πέραν της στιγμής που ο εγκέφαλος τρεμοσβήνει για τελευταία φορά.
Ο Χόκινγκ, που διαγνώστηκε με νόσο των κινητικών νευρώνων σε ηλικία 21 ετών, μοιράστηκε τις απόψεις του για τον θάνατο, το νόημα της ζωής και τo τυχαίo της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian
Ύστερα από τη διάγνωση, ο Χόκινγκ αναμενόταν να πεθάνει μέσα σε λίγα χρόνια -μια προοπτική που αρχικά έστρεψε τον νεαρό τότε επιστήμονα στην μουσική του Βάγκνερ, αλλά τελικά τον βοήθησε να απολαύσει τη ζωή περισσότερο, παρά το αβέβαιο μέλλον του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
«Έχω ζήσει με την προοπτική του θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν βιάζομαι κιόλας. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω πρώτα».
«Θεωρώ ότι ο εγκέφαλος είναι σαν ένας υπολογιστής που σταματάει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές: αυτά είναι παραμύθια για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», πρόσθεσε.
Τα τελευταία σχόλια του Χόκινγκ ξεπερνούν ακόμη κι αυτά που είχε γράψει στο βιβλίο του «The Grand Design» το 2010, όπου υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται ένας δημιουργός για να εξηγήσει την ύπαρξη του σύμπαντος. Το βιβλίο προκάλεσε αντιδράσεις από θρησκευτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής ραβίνου Λόρδου Σακς, ο οποίος κατηγόρησε τον Χόκινγκ για «στοιχειώδες λογικό σφάλμα».
Οι απόψεις του Χόκινγκ τονίζουν τη διάκριση ανάμεσα στη χρήση του Θεού ως απλής μεταφοράς και στην πίστη σε έναν πανταχού παρόντα δημιουργό που καθοδηγεί τις λειτουργίες του κόσμου.
Το 1998, ο Χόκινγκ εξέδωσε το bestseller «Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», όπου, αντλώντας από την αγαπημένη επινόηση του Αϊνστάιν, περιέγραψε τι θα συνέβαινε αν οι επιστήμονες όντως ανέπτυσσαν μια «θεωρία των πάντων», την M-theory - μια σειρά από εξισώσεις που θα περιγράφει κάθε μόριο και δύναμη μέσα στο σύμπαν. Με αφορμή αυτήν τη θεωρία, έγραψε: «Θα ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής γιατί τότε θα γνωρίζαμε το μυαλό του Θεού».
Το βιβλίο πούλησε 9 εκατομμύρια αντίτυπα και ο Χόκινγκ έγινε διάσημος. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του στη φυσική είναι η θεωρία που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ραδιενέργεια.
Στη συνέντευξη, ο Χόκινγκ απέρριψε τη θεωρία της μετά θάνατον ζωής και τόνισε την ανάγκη να εκπληρώσουμε τις δυνατότητές μας σ’ αυτήν τη γη, αξιοποιώντας τη ζωή μας. Απαντώντας στο ερώτημα πώς πρέπει να ζήσουμε, απάντησε: «Πρέπει να προσπαθούμε ώστε οι πράξεις μας να έχουν τη μεγαλύτερη αξία».
Απαντώντας στο ερώτημα για την ομορφιά της επιστήμης, ο Χόκινγκ απάντησε: «Η επιστήμη είναι όμορφη όταν δίνει απλές εξηγήσεις για τα φαινόμενα ή τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, ο διπλός έλικας του DNA στη βιολογία και οι στοιχειώδεις εξισώσεις της φυσικής».
Ο Χόκινγκ απάντησε σε ερωτήσεις της «Guardian» και ενός αναγνώστη, προτού εμφανιστεί σήμερα σε μια διάλεξη στο Google Zeitgeist στο Λονδίνο, όπου θα απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;».
Στο ερώτημα της «Guardian» σχετικά με την αξία τού να γνωρίζουμε τον λόγο ύπαρξής μας πάνω στη γη, απάντησε: «Το σύμπαν κυβερνάται από την επιστήμη. Αλλά η επιστήμη μάς λέει ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τις εξισώσεις, μας ωθεί στην αφαιρετικότητα. Όσον αφορά στις κοινωνίες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα επιβίωσης, πρέπει να κάνουμε χρήση της θεωρίας της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Σ’ αυτές τις κοινωνίες πρέπει να αποδώσουμε τη μεγαλύτερη αξία».
πηγή: The Guardian
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου