Αντώνης Μπέζας στο Ζάππειο: Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και η βαριά φορολογία την καθηλώνει

Συμβόλαιο αξιοπρέπειας με έναν λαό που τον ξεγέλασαν
Οδικό χάρτη για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και της χώρας από το τούνελ συνιστούν οι προτάσεις που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Προτάσεις οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες στους πολίτες, προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια του επιχειρηματικού κόσμου και την αμηχανία της κυβέρνησης.


Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς υπερβολές και ανέξοδες υποσχέσεις, με ένα και μοναδικό στόχο: να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος εναλλακτικός δρόμος πέρα από το Μνημόνιο το οποίο απέτυχε. Γι αυτό και μίλησε για ένα «συμβόλαιο αξιοπρέπειας» με έναν λαό που, όπως είπε, τον ξεγέλασαν, τον πίκραναν και τον προσέβαλαν.
Στις εξαντλητικές συσκέψεις που προηγήθηκαν της παρουσίασης του Ζαππείου, ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις εν μέσω μιας κλιμακούμενης ρευστότητας, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Σε αυτές τις συζητήσεις, αλλά και στις συσκέψεις με τη συμμετοχή τομεαρχών και λοιπών αρμοδίων αντιπαρατέθηκαν πολλές φορές μετωπικά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που ενυπάρχουν στο κόμμα για διάφορα θέματα. Η σύνθεση όμως οδήγησε σε μια εναλλακτική πρόταση σοβαρή, υλοποιήσιμη, ρεαλιστική και κοστολογημένη που θα βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση γρηγορότερα και με μικρότερες απώλειες.

Η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις η πρόταση που συζητήθηκε περισσότερο από τις άλλες ήταν εκείνη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Στην Ομάδα Εργασίας για τη Δημόσια Περιουσία και τις Ιδιωτικοποιήσεις, που συνέστησε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η οποία είχε σημαντική συμμετοχή ως δεξαμενή σκέψης, στη διαμόρφωση προτάσεων στα αντικείμενά της για την παρουσίαση του Ζαππείου, έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια υπέρβασης των συνταγματικών και άλλων προβλημάτων (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά κλπ) σε σχέση με τα αυθαίρετα.
Όπως δήλωσε ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και μέλος της συγκεκριμένης Ομάδας, «οι πολίτες και η οικονομία έχουν αυτήν την ώρα ανάγκη την ελπίδα και αυτήν οφείλει να προσφέρει η Νέα Δημοκρατία». Για να «υπάρχει όμως ελπίδα», σημείωσε ο πρώην Υφυπουργός, «χρειάζονται πρακτικές λύσεις, αφού η οικονομία έχει ανάγκη από ρευστότητα. Από τη ρευστότητα, εξαρτάται η ανάπτυξη. Η Ν.Δ. υπολογίζει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 8,5 δις. εντός της επόμενης τριετίας από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, στο πλαίσιο πάντοτε της συνταγματικής επιταγής για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό εξάλλου και προτάθηκε η εξαίρεση της νομιμοποίησης κτισμάτων στις ειδικές περιοχές που χρήζουν προστασίας καθώς και η ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της χώρας, ώστε στο εξής να απαγορευτεί δια ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση».

Φορολογία
Ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε επίσης στη εντυπωσιακή πρόταση της Ν.Δ. για οριζόντιο συντελεστή φορολόγησης 15% για τις επιχειρήσεις και τα μερίσματα. Απαντώντας στην κριτική ότι η μείωση της φορολογίας θα προκαλέσει απώλειες εσόδων χωρίς να υπάρχουν μέτρα που θα τις αντισταθμίσουν, δήλωσε ότι «η βαριά φορολόγηση των νομικών προσώπων από τη σημερινή κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και σε νέκρωση της αγοράς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είναι ξεκάθαρο το ότι πρόκειται για λάθος πολιτική που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και η βαριά φορολογία την καθηλώνει. Βέβαια, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα δημιουργήσει πρόσκαιρες απώλειες εσόδων, τα οφέλη όμως θα είναι σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Οι πρόσκαιρες απώλειες θα αναπληρωθούν από τα επιπλέον έσοδα λόγω της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του πόθεν έσχες στην απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας που θα θέσει σε κίνηση την οικοδομή. Ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση των τελών ταξινόμησης των αυτοκινήτων που έγινε στις αρχές του 2009, έσωσε στην κυριολεξία εκείνη την εποχή την αγορά των αυτοκινήτων αφού αύξησε τις πωλήσεις τους και παρά τους μικρότερους συντελεστές φορολογίας οδήγησε σε αύξηση των εσόδων από τέλη ταξινόμησης».




Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα από το Ζάππειο, στο Ρ/Σ «ΗΧΩ 102,7» και το
δημοσιογράφο
Κώστα Πάνο


1 σχόλιο:

vasilis είπε...

είναι ακόμη εδώ ο αυτοκράτορας......