Σήμερα η παρουσίαση του «Ζαππείου ΙΙ»

Περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό μήνυμα θα εκπέμψει από το Ζάππειο ο κ. Αντ. Σαμαράς παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη πρόταση της Ν.Δ. για την οικονομία.
Η εικόνα «κινούμενης άμμου» στο πολιτικό πεδίο με τις κυβερνητικές παραφωνίες, η παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα και η κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία της Ν.Δ. την Παρασκευή, καθώς και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για το «ελληνικό Μνημόνιο» και την τύχη της πέμπτης δόσης του δανείου συγκροτούν ένα ιδιαιτέρως σύνθετο πεδίο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί ο κ. Σαμαράς. Πολλώ δε μάλλον, όταν, τούτων δοθέντων, η εκτίμηση των επιτελών της Συγγρού είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών προβάλλει πια όχι ως απλή πιθανότητα.



Στη Συγγρού δεν κρύβουν ότι αναμένεται η άσκηση πίεσης από δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων για την επίτευξη συναίνεσης με την κυβέρνηση στα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής. Απαντούν ωστόσο ότι ανεξάρτητα από την ανικανότητα του μάγειρα, «η συνταγή που δόθηκε ήταν λάθος και πλέον οφείλουν να το κατανοήσουν αυτό άπαντες, εντός και εκτός Ελλάδος». Δεν έλειψε, πάντως, και ο εκνευρισμός -αν και η επίσημη γραμμή ήταν «ουδέν σχόλιον»- για τη χθεσινή επισήμανση του κ. Κάρ. Παπούλια πως «χρειάζεται πανεθνική συστράτευση, δεν βγαίνει διαφορετικά», κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η Συγγρού, πάντως, δεν αλλάζει θέση, προαναγγέλλοντας ότι ακόμη κι αν η Βουλή κληθεί να αποφασίσει με πλειοψηφία 180 βουλευτών, το γαλάζιο «όχι» παραμένει. Οι τελικές συσκέψεις, και πιθανότατα και η πλήρης ενημέρωση ακόμη και κορυφαίων στελεχών που έμεναν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι ως προς το περιεχόμενο του «Ζαππείου ΙΙ», αναμένονται σήμερα, ενώ μέχρι αργά χθες στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατούσε οργασμός με διαδοχικές συσκέψεις υπό τον ίδιο, για την τελική διαμόρφωση της πρότασης.
Από αυτήν δεν θα λείπει η εξασφάλιση 50 δισ. από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, θέση άλλωστε που, όπως λένε στη Συγγρού, υιοθέτησε και η τρόικα, αλλά και η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στη θέση που θα λάβει ο κ. Σαμαράς σε σειρά ζητημάτων που ήδη έχει ανοίξει η κυβέρνηση, όπως επί παραδείγματι οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων. Για το μέλλον της ΔΕΗ, έχει πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων, με τον κ. Σαμαρά -κατά πληροφορίες- να απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση του 17% και να καταλήγει στην ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, η Ν.Δ. αναμένεται ότι θα επισημάνει πως, υπό τις παρούσες οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες, η μετοχοποίησή τους είναι ασύμφορη.
Στην παρουσίαση της οικονομικής πρότασης, στην οποία δεν θα παρευρεθεί όπως και προ έτους ο τέως πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, η Ν.Δ. θα ταχθεί υπέρ της ανάθεσης μέρους των παράπλευρων δραστηριοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες (outsourcing), με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ στον τομέα των εσόδων περιλαμβανόταν, μέχρι και αργά χθες βράδυ, πρόβλεψη για είσπραξη ενάμισι δισ. ευρώ από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μέτρο που όμως «πρόλαβε» η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: