Σταύρος Καλογιάννης: Σοβαρά τα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας στην Ήπειρο

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τεράστιος στο καταυλισμό των λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα
Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στην παρέμβασή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας είναι πολύ σύνθετο καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το προγραμματισμό των αρμόδιων Αρχών και την ετοιμότητά τους, από τον έγκαιρο συντονισμό και την εκτέλεση των σχετικών έργων, από την επάρκεια του εξοπλισμού, από τις καιρικές συνθήκες, από τη γεωμορφολογία του εδάφους και τις χρήσεις γης.
Από την εισήγηση του Υπουργού κ. Παπουτσή προέκυψε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, τόσο σε προσωπικό (μόνιμο και εποχικό) όσο και σε εξοπλισμό (οχήματα, αεροσκάφη, κλπ). Επαφιέμεθα συνεπώς στις καλές καιρικές συνθήκες. Όμως η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με ευχολόγια. Χρειάζεται σχεδιασμός, λήψη μέτρων πρόληψης, πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Θέτω δύο βασικά θέματα που αφορούν στην Ήπειρο: Το πρώτο έχει να κάνει με την παρουσία στα Ιωάννινα του ελικοπτέρου Erickson. Η περιοχή το έχει απόλυτη ανάγκη και έχει πράγματι βοηθήσει ουσιαστικά προηγούμενες χρονιές. Το ερώτημα είναι εάν φέτος θα συνεχίσει να σταθμεύει στα Ιωάννινα.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την Ηγουμενίτσα. Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη λόγω της παρουσίας υπερχιλίων λαθρομεταναστών στα όρια του λιμανιού είναι γνωστό, το έχουμε αναδείξει τόσο με τις επανειλημμένες επισκέψεις μας στη Θεσπρωτία, όσο και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όμως, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, δημιουργείται ένα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα. Οι λαθρομετανάστες έχουν φτιάξει πρόχειρα παραπήγματα μέσα στο δάσος που βρίσκεται ακριβώς στα όρια της πόλης, απέναντι από το λιμάνι, στα οποία κατοικούν, υπό άθλιες συνθήκες. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τεράστιος. Για να προλάβουμε τα χειρότερα οφείλει το Υπουργείο να δράσει αμέσως. Δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο».
Για την Ηγουμενίτσα δεν υπήρξε, δυστυχώς, καμία απολύτως απάντηση από τον κ. Υπουργό.
Σε ό,τι αφορά στο ελικόπτερο Erickson, ο Υφυπουργός κ. Όθωνας στην απάντησή του ανέφερε ότι αυτό δεν θα σταθμεύει σε μόνιμη βάση στα Ιωάννινα αλλά θα διατίθεται ανάλογα με την πρόγνωση επικινδυνότητας!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: