Στο Χάρβαρντ 32.000 δολάρια, σε ΤΕΙ στην Ελλάδα 42.000 ευρώ

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, δημοσιοποιώντας ενδεικτικά στοιχεία για τη σπατάλη που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην ανώτατη εκπαίδευση ως αντεπιχείρημα στους ισχυρισμούς των ΑΕΙ ότι αντιμετωπίζουν «οικονομική ασφυξία» λόγω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει τμήμα ΤΕΙ που λειτουργεί στην περιφέρεια με κόστος 42.000 ευρώ ανά φοιτητή, όταν το μέσο κόστος λειτουργίας στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (φωτο) είναι 32.000 δολάρια (!).

Αλχημείες
Την ίδια ώρα, και καθώς από φέτος για την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των φοιτητών, φαίνεται πως ορισμένα Τμήματα έχουν αρχίσει να κάνουν... αλχημείες για να μη χάσουν πολύτιμα κονδύλια. Όπως επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, «πρύτανης, ο οποίος διαμαρτύρεται, ανακοίνωσε ότι είχε 85.000 φοιτητές και μέσα από τη λεπτομερή καταγραφή που κάναμε προκύπτουν 45.000 φοιτητές».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, υπάρχουν Τμήματα που δεν προχωρούν σε διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών από τα μητρώα τους και άλλα που ανεβάζουν τον πήχυ δυσκολίας των σπουδών για να επιμηκύνουν τη διάρκειά τους και να διατηρούν υψηλό αριθμό φοιτητών. «Δεν γίνεται να ξεχνάμε όλες τις δυσκολίες, τον ανορθολογισμό και το πελατειακό σύστημα το οποίο λειτούργησε επί χρόνια και να λέμε τώρα ότι ό,τι κάνουμε, το κάνουμε γιατί μας το λέει το Μνημόνιο.
Για την Παιδεία δεν λέει τίποτα το Μνημόνιο! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε πράγματα; Δεν τα ζητούσαμε τόσα χρόνια; Γιατί δεν τα υποστηρίζουμε τώρα αυτά;», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, τονίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τη λογική κάθε χωριό και ΤΕΙ ή Πανεπιστημιακό τμήμα».
Αναφερόμενη στα 24 περιφερειακά Τμήματα ΤΕΙ που φέτος θα δεχθούν μηδενικό αριθμό εισακτέων υπογράμμισε: «Ολη η κοινωνία ξέρει ότι τμήματα ΤΕΙ έγιναν άναρχα. Κάθε υπουργός έφτιαχνε 10 ΤΕΙ και άφηνε «σφραγίδα» σε κάθε πόλη χωρίς να υπάρχει εκπαιδευτική λογική από πίσω. Αυτό είναι ένας εξορθολογισμός της πολιτικής και μία ανάγκη που συνοδεύεται και από οικονομικά κριτήρια. Δεν είναι κακό αυτό».
Αντιδράσεις
Αντίθετη γνώμη έχουν, πάντως, τα ΤΕΙ που απειλούν ακόμα και με «λουκέτο» εάν δεν ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση, επί της ουσίας, των Τμημάτων αυτών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως σύνοδος των προέδρων των περιφερειακών ΤΕΙ από την οποία, όμως, θα απουσιάζουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιώς διαφοροποιώντας τη θέση τους.
Εξάλλου, επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε χθες το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για το οποίο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η συνέχιση της λειτουργίας του. Στην επιστολή, το Τμήμα κάνει λόγο για «πρωτοφανή δίωξη».
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση μέσω της ιστοσελίδας του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου των προτάσεων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που προκρίνονται στη δεύτερη φάση αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής». Πανεπιστημιακοί τονίζουν πως η εξαγγελία του υπουργείου για διαφάνεια είναι κενή περιεχομένου, αφού οι προτάσεις που προκρίνονται δεν συνοδεύονται από τη βαθμολογία και τα αξιολογικά σχόλια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111237178

Δεν υπάρχουν σχόλια: