Απάντηση ΓΕΣ για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων Άρτας – Ιωαννίνων

Απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στις 28 Μαρτίου 2011 για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε Πέραμα και Άρτα, δόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Το ΓΕΣ έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας αριθμού ΚΕΝ και μελετά την περαιτέρω μείωση αυτών, λαμβάνοντας υπόψη:

Την ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ένταξη των ΚΕΝ σε πολυδύναμα στρατόπεδα και τις ιδιαιτερότητες εκάστης περιοχής.
Την αξιοποίηση των στελεχών των ΚΕΝ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την κατανομή των ΕΣΣΟ σε δύο φάσεις.

Γεωγραφικά κριτήρια για την πλήρη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής των νεοσυλλέκτων οπλιτών στα ΚΕΝ.
Επιπλέον στο πλαίσιο της μελέτης για τη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων του Στρατού 2011-2025, το ΓΕΣ προτείνει την κατάργηση αριθμού ΚΕΝ, εξετάζοντας πλήθος παραγόντων – παραμέτρων πλέον αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ειδικότερα για το 625 ΤΠ (Ιωάννινα) και το ΚΕΥΓ (Άρτα), έχουν αποφασιστεί τα εξής:
Η αναστολή της λειτουργίας του 625 ΤΟ μόνο ως ΚΕΝ και η λειτουργία του ως ΕΚΕ για την εκπαίδευση των οδηγών αυτοκινήτου.
Η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΥΓ, το οποίο όμως θα μετονομαστεί σε ΚΕΝ Άρτας. Η οριστική απόφαση για το σύνολο των οργανωτικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και των ΚΕΝ, θα ληφθεί στο πλαίσιο της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων».

Σημ: Επισυνάπτεται η επιστολή που είχε στείλει ο Περιφερειάρχης

ΠΡΟΣ
Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Κο Ευάγγελο Βενιζέλο
Πεντάγωνο
ΘΕΜΑ: Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων

Κύριε Υπουργέ,

Από τα Μέσα Ενημέρωσης, πληροφορηθήκαμε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού εισηγείται για λόγους οικονομίας το κλείσιμο επτά στρατοπέδων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, ανάμεσα στα οποία είναι το 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα και το Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή και αν ακόμη υπάρχουν ανάλογες εισηγήσεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Πολιτική Ηγεσία η οποία είναι σε θέση να εκτιμήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από μια τέτοια απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κέντρα εκπαίδευσης σε μεγάλες πόλεις και να καταργούνται στην περιφέρεια, που αποδυναμώνεται συνεχώς από Υπηρεσίες και φορείς. Αντίθετα, εκείνο που προσμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι η μεταφορά Κ.Ε.Ν. από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και ιδιαίτερα προς ακριτικές περιοχές που διαθέτουν στρατόπεδα, όπως η Κόνιτσα, οι Φιλιάτες κ.α., ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: