Συνάντηση για τον αποδέκτη των αστικών λυμάτων Παραμυθιάς

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Δήμου Πάργας μετέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζάκας στην Δήμαρχο Σουλίου σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά. Η Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας που καθορίζει τον Κωκυτό ως αποδέκτη αστικών λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς, θεωρούν ότι υποβαθμίζει τον ποταμό Αχέροντα και την παραλία της Αμμουδιάς.
Ο ποταμός Αχέροντας και οι παραπόταμοί του είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικής σημασίας προστατευόμενοι από τη σχετική νομοθεσία του ΥΠΠΟΤ.

Παράλληλα ο Αχέροντας δέχεται τις απορροές του αρδευτικού δικτύου της πεδιάδας Φαναρίου έχοντας σημαντική επιβάρυνση από θρεπτικά άλατα που προκαλούν ευτροφικές συνθήκες.
Ο κ Ζάκας μεταφέροντας τις προτάσεις και των άλλων περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας του κ .Αρβανίτη και της κας.Αναγνώστου, ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που η σημερινή τεχνολογία προσφέρει, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση τόσο του ποταμού Αχέροντα όσο και της παραλίας της Αμμουδιάς σε βάρος της επιχειρούμενης τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.
Η κα. Μπραϊμη αφού ενημέρωσε για τις έως τώρα ενέργειές της έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε εφικτή λύση.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της μάλιστα, είναι ότι δυο από τις προτεινόμενες λύσεις των περιφερειακών σύμβουλων της Πρέβεζας για υπεδάφια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε δημοτική έκταση του Δήμου Σουλίου αλλά και η τριτοβάθμια βιολογική επεξεργασία έχουν ήδη εξεταστεί πλην όμως κατά την κα. Μπραϊμη φαίνονται λύσεις ανέφικτες οικονομικά
Η τρίτη πρόταση των περιφερειακών συμβούλων για κατασκευή τεχνητού υδροβιότοπου βρίσκει επίσης πρόθυμη την Δήμαρχο να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση.
Η επιλογή αυτή μάλιστα θεωρείται ότι είναι τεχνικά εφικτή και έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι παραπάνω περιφερειακοί είναι στη διάθεση της Δημάρχου για εξειδίκευση της πρότασής τους .
Ο κ Ζάκας διευκρίνισε στην κα.Δήμαρχο ότι δεν υπάρχει πρόθεση σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε εμπόδια στη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου της επεξεργασίας των λυμάτων της Παραμυθιάς, αλλά να συμβάλλουμε ώστε η υλοποίηση του εν λόγω έργου να γίνει με τέτοιους όρους που δεν θα υποβαθμίζει τον ποταμό Αχέροντα και τον όρμο της Αμμουδιάς.
Για το σκοπό αυτό είμαστε σε διάθεσή για οποιαδήποτε συνεργασία που θα συμβάλλει στον παραπάνω επιδιωκόμενο στόχο.

Κώστας Αρβανίτης
Γιώργος Ζάκας
Δήμητρα Αναγνώστου


Δεν υπάρχουν σχόλια: