Παγκόσμια αναγνώριση για τον Ηπειρώτη γλύπτη Θ. Παπαγιάννη

«Οι Δρομείς» του στο Αεροδρόμιο του Σικάγο
Παγκόσμια φήμη και αναγνώριση αποκτά ο Ηπειρώτης γλύπτης και εικαστικός Θεόδωρος Παπαγιάννης, μετά την τοποθέτηση της δημιουργίας του «Οι Δρομείς» στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σικάγο «O’ Hare». Ένα έργο με έντονο συμβολικό χαρακτήρα γύρω από την μετανάστευση πολλών λαών, όπως και των Ελλήνων, λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, αναδεικνύοντας έναν Ηπειρώτη δημιουργό.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Επιτροπή Φιλίας Αθηνών-Σικάγου (Athens Committee of Chicago Sister Cities International), σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Gateway Green» του Δήμου Σικάγου και κατέστη δυνατή, μετά από προσπάθειες έξη ετών, χάρη στη γενναιοδωρία έξι ομογενών και στη προσφορά άλλων δωρητών.

«Οι Δρομείς είναι το σύμβολο της μετανάστευσης- μετακίνησης του Ελληνισμού στις ΗΠΑ. Μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο κρατών», δήλωσε ο δημιουργός του έργου, Θεόδωρος Παπαγιάννης στην εφημερίδα «Chicago Tribune», τονίζοντας ότι το γλυπτό αντιπροσωπεύει την Ηράκλεια ρήση «Τα Πάντα Ρει».
Το κόστος του γλυπτού ανήλθε στις 650.000 δολάρια και καταβάλλεται προσπάθεια για τη συγκέντρωση άλλων 120.000 δολαρίων, για να καλυφθούν τα έξοδα τοποθέτησής του στο αεροδρόμιο. Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή Φιλίας Αθηνών-Σικάγου έχει προγραμματίσει σχετική εκδήλωση την Παρασκευή, 29 Απριλίου. Πρόεδρος της εκδήλωσης είναι ο ομογενής δημοσιογράφος Σωτήρης Ρεκούμης.
«Το ελληνικό μνημείο να θυμίζει στους ταξιδιώτες που περνούν από τη διεθνή πύλη του αεροδρομίου «O’Hare» και στις μελλοντικές γενεές την παγκοσμιότητα του Ολυμπιακού Πνεύματος», τονίζει ο κ. Ρεκούμης.
Τα ονόματα των δωρητών θα χαραχθούν σε ειδική αναμνηστική στήλη.
«Οι Δρομείς», ύψους 18 ποδιών (5.49 μέτρα) και πλάτους 75 πόδια (22.875 μέτρα), από ανοξείδωτο ατσάλι, αντιπροσωπεύουν συμβολικά τις πέντε ηπείρους του πλανήτη, αλλά και τον ισχυρό δεσμό των δύο πόλεων του Σικάγου και της Αθήνας. Το Σικάγο υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό μεταναστών, από τον 18 αιώνα και υπήρξε φιλόξενο για τον Ελληνισμό», επισημαίνει ο Συντονιστής του ΣΑΕ, Περιφέρεια ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Φιλίας Αθηνών - Σικάγου. «Αρχικά επιλέξαμε ως θέμα την Αθηνά και στη συνέχεια αλλά θέματα κλασσικού Ελληνισμού. Οι τρεις αρμόδιες Επιτροπές της πόλης απέρριψαν τα 150, συνολικά, διαφορετικά σχέδια, κλασσικού ύφους, τα οποία καταθέσαμε. Μας ζήτησαν ένα μοντέρνο γλυπτό και έτσι καταλήξαμε στο πάντρεμα της κλασσικής θεματολογίας των Μαραθονοδρώμων, σε μοντέρνα έκφραση. Σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και υπερήφανοι για αυτό».
«Ο Οργανισμός Gateway Green του Δήμου της πόλης μας προσέφερε την ευκαιρία... Χωρίς να αναλογισθούμε το βάρος της προσπάθειας είπαμε ‘ναι’. Η εγκατάστασή του σε δημόσιο χώρο ήταν πραγματικά δύσκολο εγχείρημα», δηλώνει από την πλευρά του ο Δημήτριος Κοζώνης, Πρόεδρος της Επιτροπή Φιλίας Αθηνών-Σικάγου και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Delko, ο οποία έχει αναλάβει την τοποθέτηση του γλυπτού στο αεροδρόμιο.
Επισημαίνεται, ότι ετησίως περνούν από τη διεθνή πύλη του αεροδρομίου O’Hare πάνω από 300.000.000 ταξιδιώτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: