"Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε"...




Η σπίθα των αραβικών λαϊκών εξεγέρσεων για ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται πως βρίσκεται ήδη στο έδαφος της Ευρώπης! Χιλιάδες διαδηλωτές, νέοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν κατακλύσει τα τελευταία 24ωρα τη διάσημη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης απαιτώντας τα αυτονόητα: δουλειά, κοινωνική δικαιοσύνη, ένα καλύτερο αύριο.

Άνεργοι, εργαζόμενοι των 600 ευρώ σε δουλειές χαμηλού προφίλ, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, συνολικά πάνω από 4.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτόνομων πολιτικών πρωτοβουλιών και συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Πουέρτα ντελ Σολ αξιώνοντας “εδώ και τώρα” πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Με 21,3% η Ισπανία παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας είναι μακροχρόνια άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι. Τον Φεβρουάριο του 2011, το 44,6% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, ήταν χωρίς δουλειά...
Τα “αυτοφυή” κινήματα διαμαρτυρίας πλημμυρίζουν τους δρόμους των ισπανικών μεγαλουπόλεων ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής. Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή στρέφεται ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, που θεωρείται άμεσα υπεύθυνο για την ανεργία, τη διαφθορά, την κρίση, το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. “Πρέπει να μάθουν πώς αισθανόμαστε κι εμείς. Αυτοί είναι οι μόνοι που πάντα κερδίζουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής, ο Τζόρδι Πέρες. Άλλοι εμφανίζονται ακόμη πιο απογοητευμένοι. «Γιατί να ψηφίσω; Όλοι τους κάνουν τα ίδια. Πρώτα υπόσχονται και μετά δεν κάνουν το παραμικρό», λέει ο Χόρχε Σαντιάγο, 29 ετών, υπάλληλος σε βενζινάδικο. Δίπλα του, η νοσοκόμα Μαρία Χοσέ, της οποίας ο μισθός μειώθηκε κατά 5% -όπως και όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην Ισπανία- τονίζει πως «το σημαντικό δεν είναι ότι μας μείωσαν τους μισθούς όσο η ανησυχία που καλλιεργούν για το μέλλον των παιδιών μας».
Χιλιάδες πολίτες που στηρίζουν τις αυτόνομες αυτές πρωτοβουλίες συγκεντρώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας χθες και προχθές, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα, με σκοπό να εντείνουν την πολιτική παρουσία τους ως τις εκλογές της Κυριακής.
Έπειτα από το σάλπισμα της πρωτοβουλίας Democracia real ya! (Πραγματική Δημοκρατία Τώρα) ή άλλων νεολαιίστικων και κοινωνικών κινημάτων (όπως το Estado de Malestar- "Κατάσταση Αηδίας", το Μ-15 και οι "Αγανακτισμένοι"), οι διαδηλωτές προβάλλουν πλειάδα διεκδικήσεων, στην πλειοψηφία τους στρεφόμενων κατά του πολιτικού συστήματος της χώρας, κυρίαρχο όμως είναι το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη. “Να πληρώσουν οι ένοχοι για την κρίση” και “αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε” είναι δύο από τα συνθήματα που κυριαρχούν στις κινητοποιήσεις.
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: