Σειρά αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζονται στην Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βάλουν ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και πώλησης σχεδόν όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Μπερίσα δήλωσε σήμερα ότι θα τεθούν προς πώληση όλες οι κρατικές μετοχές που έχουν απομείνει στις εταιρίες που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ζήτησε επίσης να επαναθεωρηθούν οι όροι για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας INSIG, διαδικασία η οποία απέτυχε λίγα χρόνια πριν.


«Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, η οποία θα συμβάλει άμεσα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, το κράτος θα ελέγχει μόνο όταν έναν περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αλβανία θα διαθέσει ως δημόσια περιουσία τους μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις νοσοκομειακές μονάδες, τα εθνικά πάρκα.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι σε διαδικασία πώλησης είναι γύρω στις 1.820 εταιρίες, κτίρια και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την διατήρηση οδικών αρτηριών με εκχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: