Ζητούν να απομακρυνθούν από τον Αμβρακικό οι Ιχθυοκαλλιέργειες

Τις ενστάσεις τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους «Οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού». Βασική αιχμή της κριτικής είναι οι εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες όπως υποστηρίζουν έχουν καταστροφικές συνέπειες και επιπτώσεις σε κλειστούς κόλπους, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που εναποθέτουν καθημερινά στο βυθό της θάλασσας.
«Αν αθροίσουμε τις ποσότητες των οργανικών φορτίων που συσσωρεύονται γύρω και κάτω από τα κλουβιά σε ένα κλειστό κόλπο όπως ο Αμβρακικός όπου λειτουργούν από το 1990 22 μονάδες εκτροφής λαβρακιού-τσιπούρας ο οποίος έχει και πρόβλημα στρωμάτωσης και ανανέωσης των νερών, τα νούμερα είναι τεράστια. … Αποτέλεσμα μετά από 20 χρόνια λειτουργίας των μονάδων αυτών εντός του Αμβρακικού, ο κόλπος είναι κατά 80% ανοξικός και τείνει να γίνει νεκρά θάλασσα.

Το οικονομικό τίμημα να έχουν απομακρυνθεί από την θάλασσα περί τους 3000 εργαζόμενους ψαράδες και κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους και οι εναπομείναντες 2000 εργαζόμενοι στη θάλασσα και τις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου εκτός της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι ίδιοι οι ιχθυοκαλλιεργητές από ξαφνικούς μαζικούς θανάτους ψαριών», τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα «Οι Ενεργοί Πολίτες» που καταλήγοντας ζητούν απαγόρευση λειτουργίας και εγκατάστασης μονάδων εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών σε κλειστούς κόλπους, εκβολικά συστήματα και περιοχές natura και να ορίζει την μετεγκατάσταση όσων μονάδων λειτουργούν σε κλειστούς κόλπους στα οργανωμένα πάρκα σε ανοιχτή θάλασσα.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4993&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: