Κλείνουν όλες οι μικρές ΔΟΥ στην επαρχία - Μία μόνο Εφορία ανά νομό

Με κεντρικό σύνθημα «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», κι ένα κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος από 99 σελίδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες το πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Στόχος της κυβέρνησης είναι φέρει στα κρατικά ταμεία 1,5 δισ. ευρώ το 2011, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. ευρώ το 2013, συνολικά δηλαδή 12 περίπου δισ. ευρώ
Το 1,5 δισ. ευρώ φέτος θα προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου όπως η προσωποκράτηση ή οι κατασχέσεις.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Πρακτικά θα λειτουργεί μία μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα νομού και θα καταργηθούν 200 μικρές ΔΟΥ από τις 289 συνολικά της χώρας, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται,.
Επιπλέον ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών, συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων.
Εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των
ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.
Ιδρύεται, ακόμα, ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.
Σε ενάμιση μήνα θα εκδοθεί η Κάρτα αποδείξεων, για τη συλλογή αποδείξεων δαπανών, ενώ το υπουργείο θα προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Θα δημοσιοποιούνται τέλος τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, που θα αφορά κυρίως τη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας, καθώς και το καθεστώς φοροαπαλλαγών κινήτρων και εκπτώσεων.
Αυτό προβλέπεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και των αρχών. Συγκεκριμένα, θα περιοριστεί το πρόστιμο που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής, καθώς και το πρόστιμο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός.
Θα αντικατασταθεί τέλος το ισχύον σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από νέο σύστημα που θα προσεγγίζει ορθότερα τις πραγματικές εμπορικές αξίες και επιτρέπει την τακτική αναπροσαρμογή τους ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7809:2011-05-02-16-39-33&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: