Αντώνης Μπέζας: Εξαφανισμένη η κυβέρνηση για το ζήτημα των παράνομων μεταναστών της Ηγουμενίτσας

Την συμπαράστασή του εκφράζει ο πρ. Υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας με επιστολή του στη Eπιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για το ζήτημα των παράνομων μεταναστών.
Ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «η αδιαφορία, ο εμπαιγμός και η αλαζονική συμπεριφορά της εξαφανισμένης κυβέρνησης, δεν προσβάλλει αποκλειστικά τους κατοίκους αυτού του τόπου, προσβάλλει και την ίδια τη χώρα καθώς η κατάσταση στην Ηγουμενίτσα οδηγεί σε διεθνή διασυρμό με ολέθριες συνέπειες για την εικόνα της Ελλάδας.»
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:



Προς την Επιτροπή Αγώνα
των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για το ζήτημα των παράνομων μεταναστών

Υπ’ όψη Προέδρου κ. Κώστα Ντάση

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Η πόλη της Ηγουμενίτσας σηκώνει τον τελευταίο χρόνο μεγάλο μέρος από το βάρος της μη νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα μας, με δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και στην εθνική οικονομία, λόγω της νευραλγικής θέσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην περιοχή, οι οποίοι διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, δημιουργεί μια κατάσταση μη αποδεκτή για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που δυσφημεί την πατρίδα μας και τη Θεσπρωτία.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει πλήρως στη μεταναστευτική πολιτική της, με αποτέλεσμα η Ηγουμενίτσα και οι κάτοικοί της να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η άποψή μου αυτή δε συνιστά προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που ζούμε όλοι μας.

Η κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης –που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα- αποσκοπεί στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της χώρας για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών καθώς και στην πλήρη αποτροπή της μετάβασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν του γεγονότος ότι και οι δύο αυτοί στόχοι γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν με ημίμετρα και μπαλώματα, όπως η κατασκευή του ειδικού φράκτη στον Έβρο, καμία απολύτως μέριμνα και σχεδιασμός δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, για τη διαχείριση των μη νόμιμων μεταναστών που έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα και συγκεντρώνονται σε πύλες εισόδου- εξόδου επιχειρώντας συστηματικά να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την αντιμετώπιση δηλαδή καταστάσεων όπως αυτή στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Ειδικά όμως στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας, συμβαίνει και κάτι άλλο, εντελώς απαράδεκτο. Παρά τις εκκλήσεις των τοπικών φορέων και τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος, από τους πολλούς που διαθέτει αυτή η κυβέρνηση για την παράνομη μετανάστευση, δεν έχει κάνει τον κόπο να επισκεφθεί τη Θεσπρωτία για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση και να συντονίσει ένα σχέδιο δράσης, άμεσα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό, με δεδομένο ότι καμιά ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει από τους τοπικούς φορείς εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της και η ενέργεια αυτή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κρατικής πολιτικής.

Η αδιαφορία, ο εμπαιγμός και η αλαζονική συμπεριφορά της εξαφανισμένης κυβέρνησης, δεν προσβάλλει αποκλειστικά τους κατοίκους αυτού του τόπου, προσβάλλει και την ίδια τη χώρα καθώς η κατάσταση στην Ηγουμενίτσα οδηγεί σε διεθνή διασυρμό με ολέθριες συνέπειες για την εικόνα της Ελλάδας.

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Επειδή για καθαρά προσωπικούς λόγους, θα βρίσκομαι εκτός Ηγουμενίτσας την ημέρα που διοργανώνεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας , θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στις προσπάθειές σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας
πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

1 σχόλιο:

pap είπε...

Τι ατόπημα κι αυτό του Θεσπρωτικού και γενικότερα του Ελληνικού λαού, να μην ξαναεκλέξει τη ΝΔ και τον Αντωνάκη που είχαν μεταναστευτική πολιτική; Το θράσος στην ελληνική πολιτική σκηνή, μάλλον είναι το μόνο εφόδιο που απαιτείται για να επικρατεί κάποιος.