Κατ΄ εξακολούθηση παράνομη συνταγογράφηση,

Από γιατρό του Νοσοκομείου Φιλιατών
Ακριβά φάρμακα, εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και μάλιστα κατ' εξακολούθηση συνταγογραφούσε γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών. Επί σειρά ετών μάλιστα έγραφε ακριβά φάρμακα, όπως ερυθροποιητίνες, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με τεράστια ποσά.
Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, αποτελεί καταπέλτη για τον συγκεκριμένο γιατρό και όπως σημειώνεται σε αυτό, οι πρακτικές που ακολούθησε, γεννούν υποψίες για υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων.

Το πόρισμα έχει αποσταλεί ήδη στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, στον Εισαγγελά Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών Ιουλία Μαρκούλα, στην 6η ΥΠΕ, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας και στο ΣΔΟΕ.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να τονιστεί είναι ότι η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών Ιουλία Μαρκούλα, τους τελευταίους μήνες δέχεται απειλές για τη ζωή της προκειμένου να παραιτηθεί από την θέση της. Η ίδια βέβαια όχι μόνο δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, αλλά συνεχίζει σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις αρμόδιες αρχές την προσπάθεια να ερευνηθούν σε βάθος, όλες οι καταγγελίες που αφορούν στο Νοσοκομείο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους ανήκουν.
Στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τον συγκεκριμένο γιατρό μεταξύ των άλλων διαπιστώνεται:
1. Ο ιατρός του ΕΣΥ..., προέβη κατ΄εξακολούθηση σε συνταγογράφηση ερυθροποιητικών παραγόντων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε ασθενείς ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση του Ν.3457/8-5-2006
2. Η εν λόγω συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις στηρίχθηκε σε αποτελέσματα ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που στερούνται εγκυρότητας και νομιμότητας
3. Τα σκευάσματα... και... σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους είναι εγκεκριμένα «μόνο για νοσοκομειακή χρήση» σε Κέντρα Αιμοδοσίας, Αιματολογικές και Ογκολογικές κλινικές και έχουν συνταγογραφηθεί από τον κ... και χορηγηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς για χρήση κατ΄οίκον με όλους τους κινδύνους.
4. Επίσης στις γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί από τον κ.... και στις αντίστοιχες χορηγήσεις (συνταγές) συστήνονται σε ασθενείς δοσολογικά σχήματα ερυθροποιητικού παράγοντα .... για αντιμετώπιση αναιμίας σαν συνέπεια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, η αναγκαιότητα, ορθότητα και ασφάλεια από τη χρήση αυτών για τον ασθενή απαιτεί τη γνώμη επιτροπής ειδικών.
5. Εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών, χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών και συνιστά για τον κ...., κατ΄ελάχιστο, παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 67/2000 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε
6. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία του και σχεδόν ταυτόχρονη , με τη θέση σε κυκλοφορία των προϊόντων αυξητική συνταγογράφηση αυτών, γεννούν υποψίες για υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων
7. Η δαπάνη που προέκυψε από την εκτέλεση των μη σύννομων συνταγών που εκδόθηκαν από τον κ...., έχει καταβληθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ως φαίνεται από έγγραφο του οικονομικού τμήματος του νοσοκομείου και αποτελεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, εν δυνάμει, ισόποση πιστωτική οικονομική απαίτηση.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/8311-2011-05-03-01-01-56.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: