Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε Ελλάδα-Αλβανία ήταν αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής εναρκτήριας συνάντησης για την παρουσίαση των ενταγμένων δράσεων του έργου G.AL.E.T., στις οποίες περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας στρατηγικής ανάπτυξης του πράσινου τουρισμού, με τη δημιουργία ενός τουριστικού «μονοπατιού» που θα συνδέει τις περιοχές συνεργασίας και θα περιλαμβάνει τα επιδεικτικά έργα, όσο και σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τι περιλαμβάνει
Το έργο G.AL.E.T έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα IPA «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» με συνολικό προϋπολογισμό 4.102.901,27 ευρώ, και σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έξι επιλεγμένων δημοσίων κτιρίων, στην βορειοδυτική Ελλάδα και στη Νότια Αλβανία. Η Περιφέρεια Ηπείρου (που αποτελεί και τον Επικεφαλή Εταίρο) συμμετέχει με ένα πρότυπο έργο.
Αναβαθμίζεται το Διοικητήριο
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «στην Περιφέρεια Ηπείρου αναβαθμίζουμε ενεργειακά το κτίριο του Διοικητηρίου με την παράλληλη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, στο Διοικητήριό μας προβλέπεται η αξιοποίηση της γεωθερμίας για την ψύξη-θέρμανση τμήματος του κτιρίου, καθώς και η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας με την οποία θα ψύχουμε και θα θερμαίνουμε το υπόλοιπο κτίριο. Ταυτόχρονα έχουμε και επιδεικτικά έργα με εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριες».
Εξοικονόμηση ενέργειας
Σύμφωνα με την κ. Καλογιάννη «όλη η δημόσια διοίκηση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και οι ιδιώτες με το "Εξοικονομώ κατ' οίκον" και με όλα τα άλλα προγράμματα που τους δίνουν αυτή την ευχέρεια, να προχωρήσουμε πλέον στην Ήπειρο, στην Ελλάδα συνολικά, κάνοντας όσο γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας».
• Οι Εταίροι που συμμετέχουν στο έργο είναι η Περιφέρεια Ηπείρου ως συντονιστής εταίρος, το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: