Κρύβονται από την κάλπη οι μετανάστες

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 2.300 αιτήσεις από τους 190.000 δικαιούχους. Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά το υπ. Εσωτερικών

Συμπληρώνεται ένας μήνας και πλέον από την ημέρα εκκίνησης (1 Ιουνίου) εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αλλοδαπών και ομογενών, που διαθέτουν τουλάχιστον πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, προκειμένου να λάβουν μέρος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν κατατεθεί περίπου 2.300 αιτήσεις από τους 190.000 δικαιούχους και έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μόλις 200 μετανάστες. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή των μεταναστών είναι περιορισμένη, αφού η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στην αρχή, αλλά παρατηρούνται αυξητικές τάσεις συμμετοχής των αλλοδαπών, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.


Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει την καμπάνια ενημέρωσης των μεταναστών, κυρίως μέσω των εντύπων που εκδίδουν οι κοινότητές τους. Στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, παραχώρησε μάλιστα πρόσφατα συνέντευξη σε αλβανόφωνη εφημερίδα.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εγγραφή των αλλοδαπών και ομογενών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, λόγω του φόρτου εργασίας που υπάρχει στην έκδοση ποινικών μητρώων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αν και έχει δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση ποινικών μητρώων μεταναστών, η διαδικασία έκδοσης των δικαιολογητικών γίνεται χειρόγραφα, οπότε και συναντά μεγάλες καθυστερήσεις. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι εκκρεμεί η έκδοση 3.000 ποινικών μητρώων, εκ των οποίων 2.300 αφορούν την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους και 700 την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Προβλήματα
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
Αντίθετα, εκπρόσωποι οργανώσεων των μεταναστών παρατηρούν σοβαρά διοικητικά προβλήματα στις υπηρεσίες που εκδίδουν τις άδειες παραμονής ή την απόδοση ιθαγένειας. Αν και τάσσονται υπέρ του νέου θεσμικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, επισημαίνουν τις «τρύπες» στον κρατικό μηχανισμό, οι οποίες αρκετές φορές ακυρώνουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Χρειάζεται ενημέρωση
«Ο νόμος που έχει ψηφιστεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά παρατηρούμε σημαντικά προβλήματα με τη διοίκηση. Σε αρκετές περιπτώσεις οι περιφέρειες δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να δώσουν άδειες μακροχρόνιας παραμονής, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την απόδοση ιθαγένειας. Οσον αφορά τη συμμετοχή μας στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δεν έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση της κοινότητας των μεταναστών που προέρχονται από την Αφρική. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ψηφίσει ούτε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Απαιτείται ενημέρωση των μεταναστών, έτσι ώστε να κατανοήσουν το νόημα της συμμετοχής και έχουμε λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών».


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=18868981#

Δεν υπάρχουν σχόλια: