Μόνο πέντε παραλίες και φέτος στην Ήπειρο με «Γαλάζια Σημαία»

Δεν φρόντισαν οι ΟΤΑ να τις αυξήσουν

Πέντε παραλίες της Ηπείρου βραβεύτηκαν και φέτος με τη Γαλάζια Σημαία, το διεθνές σύμβολο ποιότητας, που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το Μονολίθι, την Κυανή και τη Λούτσα από το Νομό Πρέβεζας και τις Μέγα Άμμος και Δρέπανο από τη Θεσπρωτία. Είναι οι ίδιες παραλίες που είχαν βραβευθεί και το 2009, κάτι που δείχνει την συνέπεια και την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στις συγκεκριμένες ακτές τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, τη στιγμή που άλλες περιοχές συνεχώς αυξάνουν τις βραβευμένες ακτές τους, στην Ήπειρο οι αρμόδιοι ΟΤΑ δεν εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κοινό μυστικό πως η «Γαλάζια Σημαία» εξασφαλίζει αρκετό κόσμο στην κάθε ακτή και φυσικά στην περιοχή, κάτι που χρειάζονται όλες οι περιοχές το φετινό καλοκαίρι, το οποίο έχει πολλές δυσκολίες στην τουριστική κίνηση.
Συνολικά, 421 ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος το συγκεκριμένο βραβείο ποιότητας. Ανάμεσα τους και η μαρίνα Λευκάδος. Είναι χαρακτηριστικό πως τις 421 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες, ωστόσο οι ακτές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά τέσσερις.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

• Οι πέντε Ηπειρωτικές ακτές πληρούν τα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος, που είναι η καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής, η ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η επάρκεια των κάδων απορριμμάτων, ο συνεχής καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Επίσης, αυστηρά είναι τα κριτήρια σε ότι αφορά την οργάνωση της κάθε ακτής, που πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών, σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού κ.ά.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η ασφάλεια των επισκεπτών. Πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, και προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: