Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες στην έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ

Πολιτιστική διπλωματία με αξιώσεις
Πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες προσέλκυσε η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections»), που διοργάνωσαν στις ΗΠΑ το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη.
Σκοπός της έκθεσης, στην οποία παρουσιάστηκαν 63 αντιπροσωπευτικά έργα, ήταν να προβάλει την πλούσια βυζαντινή κληρονομιά της χώρας μας, την ιδιαίτερη ταυτότητα του ελλαδικού χώρου ως τμήματος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις της έρευνας για τις βυζαντινές αρχαιότητες, στις οποίες συνετέλεσε αποφασιστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.Μια έκθεση που επί χρόνια ετοιμαζόταν, η «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», δικαίωσε τους εμπνευστές της, φέρνοντας κύματα επισκεπτών στις τρεις πόλεις που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ. Η έκθεση είναι οργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και τού Μουσείου Μπενάκη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Art Institute of Chicago.

Συγκεκριμένα, η έκθεση φιλοξενήθηκε:
• Στην Εθνική Πινακοθήκη τής Ουάσιγκτον (17 Οκτωβρίου 2013 – 2 Μαρτίου 2014)•
• Στο Μουσείο J. Paul Getty (Getty Villa) στο Λος Άντζελες (8 Απριλίου – 25 Αυγούστου 2014)•
• Στο Art Institute of Chicago (26 Σεπτεμβρίου 2014 – 10 Μαΐου 2015).
Και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας της η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ενώ είχε επίσης πολύ θετικές κριτικές από τον αμερικανικό Τύπο. Στην Ουάσιγκτον ο αριθμός των επισκεπτών υπολογίζεται σε 192.000, στο Λος Άντζελες ξεπέρασε τους 100.000, ενώ στο Art Institute of Chicago την έκθεση υπολογίζεται ότι θα έχουν επισκεφθεί έως την Κυριακή περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες (236.000 καταγεγραμμένοι επισκέπτες έως τις 8 Απριλίου 2015).

Ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση από το κοινό αλλά και από τους ειδικούς επιστήμονες συνάντησε και ο δίτομος πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος της έκθεσης. Ο πρώτος τόμος παρουσιάζει τα εκθέματα ενταγμένα μέσα στις θεματικές της έκθεσης και βέβαια στο ιστορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής τους. Εξάλλου, εισαγωγικά κείμενα από μελετητές διεθνούς κύρους φωτίζουν όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Ο δεύτερος τόμος αναφέρεται στο χωρικό πλαίσιο ανάπτυξης του βυζαντινού πολιτισμού, και δη σε πόλεις του ελλαδικού χώρου στον πολεοδομικό ιστό και τα μνημεία των οποίων ο βυζαντινός βίος αποτυπώνεται ανάγλυφα. Τον τόμο αυτό κλείνει ένα κείμενο αφιερωμένο στην παρουσίαση του Βυζαντίου στα ελληνικά μουσεία.

Σε όλες τις παρουσιάσεις της, η έκθεση πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα, διαλέξεις και συμπόσια, καθώς και ξεναγήσεις. Στις 2 Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της έκθεσης στο Art Institute of Chicago, το μουσείο αυτό διοργάνωσε με επιτυχία στους χώρους του συμπόσιο με τίτλο «A Final Look at Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections», στο οποίο μετείχαν έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες.Δεν υπάρχουν σχόλια: