Επιχείρηση αστραπή σε συριακό έδαφος με διαταγή Ομπάμα

Επίθεση σε συριακό έδαφος αμερικανών κομάντο που μέσα σε λίγα λεπτά εξόντωσαν κορυφαίο στέλεχος των τζιχαντιστών
Εφτασαν στο Ιράκ νύχτα με ελικόπτερα Black Hawk και ένα ελικοφόρο κάθετης απο-προσγείωσης Osprey V-22 για την πρώτη «απευθείας επιχείρηση» των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επί συριακού εδάφους. Αμέσως μετά την προσεδάφιση κοντά στον στόχο (ένα κτίριο λίγων ορόφων στα περίχωρα του Αλ Ομάρ, ενός από τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στο Ντεΐρ Ετσόρ, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας) οι περίπου 25 άνδρες της Delta Force βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά των τζιχαντιστών.

Η μάχη που ακολούθησε ήταν έντονη. Αλλά δεν κράτησε παρά λίγα λεπτά. Και ο απολογισμός ήταν είκοσι νεκροί, όλοι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Αμπού Σαγιάφ ή Μοχάμεντ Σαλαμπί. Αυτός ο τυνήσιος τζιχαντιστής ήταν ο άνθρωπος που διηύθυνε την επιχείρηση λαθρεμπορίου φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους. Είναι και ο άνθρωπος που θεωρείται υπεύθυνος για πολυάριθμους εν ψυχρώ φόνους με θύματα μέλη εθνοτικών μειονοτήτων.

Ο στόχος της επίλεκτης μονάδας του αμερικανικού στρατού ήταν να συλληφθεί ζωντανός. Κι αυτό επειδή ο Σαγιάφ ήξερε πού βρισκόταν φυλακισμένος ο Οστιν Τάις, πρώην πεζοναύτης κι έπειτα δημοσιογράφος, αλλά και ο τελευταίος Αμερικανός για τον οποίο είναι γνωστό ότι βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Αντίθετα, και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συνελήφθη η σύζυγός του Ουμ, η οποία και μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία στο Ιράκ - πιθανότατα σε ένα στρατόπεδο του ιρακινού στρατού. Η Ουμ Σαγιάφ είναι ο πρώτος άνθρωπος που συλλαμβάνεται από τους Αμερικανούς μετά την κήρυξη του πολέμου από τον αμερικανό πρόεδρο στο Ισλαμικό Κράτος. Μαζί της ήταν και μια 18χρονη γυναίκα, την οποία φέρεται να κρατούσε σε συνθήκες δουλείας το ζεύγος.

Το πράσινο φως για την επιχείρηση - η πρώτη επί συριακού εδάφους εάν εξαιρέσει κανείς την αποτυχημένη επιχείρηση τον Ιούλιο του 2014 για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που στη συνέχεια αποκεφάλισε ο τζιχαντιστής Τζον - δόθηκε απευθείας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Είχε προηγηθεί ένα «πολεμικό συμβούλιο» με τη συμμετοχή και του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Αστον Κάρτερ. Η Δαμασκός, από την άλλη πλευρά, δεν γνώριζε τίποτε για την αποστολή. «Εχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τον Μπασάρ αλ Ασαντ να μην παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν. «Το καθεστώς Ασαντ δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους» είχε προσθέσει η ίδια.

Ηταν, όμως, ο Σαγιάφ ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο όσο ισχυρίζεται το Πεντάγωνο; Αν και κάποιοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιμένουν ότι ο Σαγιάφ ήταν «υπουργός» Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους. Στο Ιράκ φέρεται να είχε ταξιδέψει το 2003, ενώ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στο περιώνυμο κέντρο κράτησης Μπούκα, από το οποίο έχει περάσει όλη η ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους - του ηγέτη του Αλ Μπαγκνταντί συμπεριλαμβανομένου. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι συνεργάστηκε με τον Αμπού Αμπντούλ Ραμάν αλ Μπιλαλί, πρώην μπααθιστή που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και σκοτώθηκε το 2014.
Οποια και να είναι η αλήθεια για το πρόσωπο του Αμπού Σαγιάφ, η επιτυχία της επιχείρησης φαίνεται ότι ανοίγει την όρεξη της Ουάσιγκτον για την πραγματοποίηση ανάλογων επιχειρήσεων στο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια: