Η Ράνια Αντωνοπούλου, το 1,5 εκατ. άνεργοι και οι «χρυσοθήρες» των ΚΕΚ

Η Ράνια Αντωνοπούλου δεν ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα μια τυχαία επιλογή. Στήριζε σε αυτήν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για «μαζική» δράση κατά της ανεργίας από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό πρόγραμμα δημιουργίας έως 300.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με εργοδότη το Δημόσιο, με αμοιβή τον κατώτατο μισθό και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.


Κεϊνσιανών πεποιθήσεων η ίδια, πιστεύει -και ορθώς- ότι με 1,5 εκατ. ανέργους είναι αστείο να λέγεται ότι το πρόβλημα είναι η προσφορά εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν να λειτουργήσει το κράτος σαν «εργοδότης τελευταίας καταφυγής». Το πρόγραμμα για 300.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο εντασσόταν ακριβώς σε αυτή τη λογική, και πάνω του στηρίχτηκαν -και δικαίως- πολλές προσδοκίες για άμεσα και απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά τη ανεργίας.

Όμως -φευ- το «καράβι» της κυρίας Αντωνοπούλου συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο «παγόβουνα». Πρώτα, με τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης στον κανόνα της «αποφυγής των μονομερών ενεργειών» ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα «300.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο» ήταν ο. ορισμός της μονομερούς ενέργειας, αφού απαιτούσε δημόσιους πόρους 1,5 δισ. για τον πρώτο χρόνο. 

Όταν εξήγγειλε το πρόγραμμα από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα υπόλοιπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα περιλάλητα 11,4 δισ. ευρώ. Είναι όμως γνωστό ότι στις 20 Φεβρουαρίου αναγκάστηκε να υπογράψει -μεταξύ άλλων- ότι παραιτείται ολοσχερώς από τη χρησιμοποίηση μέρους ή όλου από αυτά τα 11,4 δισ.

Τι απέμενε λοιπόν σαν πηγή χρηματοδότησης; Το ΕΣΠΑ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που χρηματοδοτεί δράσεις κατά της ανεργίας. Εδώ η κυρία Αντωνοπούλου συγκρούστηκε με το δεύτερο. παγόβουνο: τη λογική της «κατάρτισης» και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Εδώ πρόκειται για πραγματικό παραλογισμό, που είναι όμως άμεση απόρροια της λογικής ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι πρόβλημα προσφοράς εργασίας (και όχι ζήτησης εργασίας από τον επιχειρηματικό τομέα). Χρειάζεται λοιπόν να προσφέρουμε εργασία με πιο «ποιοτικά» χαρακτηριστικά. Άρα χρειάζεται κατάρτιση των ανέργων. Ποιος και πώς θα την κάνει; Τα ΚΕΚ.

Έτσι στήθηκε ένας. τερατώδης μηχανισμός - πανελλαδικό δίκτυο ΚΕΚ, που στα τρία τελευταία ΕΣΠΑ «μασούλησε» ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 15 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 60% έμειναν στα ταμεία των ΚΕΚ και μικρό ποσοστό πήγε στους ανέργους.

Τι είδους κατάρτιση δίνουν τα ΚΕΚ; Μαζεύουν ανέργους και τους εκπαιδεύουν πανομοιότυπα σε προγράμματα υπολογιστών (word, excel κ.λπ.)! Όποια και αν είναι η προηγούμενη απασχόλησή τους και ανεξαρτήτως των πραγματικών αναγκών στην αγορά εργασίας (που έτσι κι αλλιώς είναι κλειστή).

Με λίγα λόγια, τι κάνουμε για την ανεργία; Επιδοτούμε με τεράστια ποσά τα ΚΕΚ. Επειδή όμως «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», τα ΚΕΚ έχουν γίνει ένας μεγα-μηχανισμός κατανάλωσης πόρων του ΕΣΠΑ που με τα χρόνια απέκτησε τρομακτική ισχύ και πολιτικές «πλάτες». οικουμενικού φάσματος, δηλαδή σχεδόν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Είναι λοιπόν ένας «ατράνταχτος» μηχανισμός, που επιπλέον στηρίζεται στην εξίσου «ατράνταχτη» επιμονή της Κομισιόν στη λογική της κατάρτισης.

Η Ράνια Αντωνοπούλου προσπάθησε να αλλάξει το «σενάριο». Να γίνει καταγραφή των αναγκών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μια σειρά από ειδικότητες (από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι υδραυλικούς και από ηλεκτρολόγους μέχρι φύλακες αρχαιολογικών χώρων) και να διατεθούν οι πόροι για την ανεργία ώστε να καλυφθούν τέτοιες, πραγματικές ανάγκες. Προσπαθώντας όμως να αλλάξει τη λογική της κατάρτισης, βρέθηκε να δίνει απεγνωσμένο αγώνα τόσο εναντίον του πανίσχυρου μηχανισμού των ΚΕΚ όσο και εναντίον της Κομισιόν. Και έχασε για δεύτερη φορά.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι τελικά κατέφυγε απελπισμένη στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας της στήριξή του. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τη στηρίξει, αλλά προφανώς τώρα «καίγεται» με άλλα ζητήματα, και επίσης δεν είναι εύκολο να τα βάλει κανείς με το «κράτος εν κράτει» των ΚΕΚ.

Κάπως έτσι η Ράνια Αντωνοπούλου «αχρηστεύτηκε» και η τεράστια σπατάλη πόρων για την ανεργία συνεχίζεται, σε μια χώρα με πραγματικό αριθμό ανέργων πάνω από 1,5 εκατομμύριο.




5 σχόλια:

Άνεργος είπε...

Καλά, αυτά τα ΚΕΚ φάγανε 15 δισ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια; Πολλά τα λεφτά.
Για εδώ στη Θεσπρωτία δεν υπάρχει τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Ρώτα τον Πιτούλη που είναι ο υπεύθυνος σε ένα από αυτά

ΜΑΚΗΣ είπε...

Τι μας λέει η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και υπεύθυνη για την καταπολέμηση της ανεργίας; Ότι «τα ΚΕΚ είναι ένας μεγα-μηχανισμός κατανάλωσης πόρων του ΕΣΠΑ που τα τελευταία τρία χρόνια μασούλησε περί τα 15 δισ. Ευρώ.» Με μόνο 1,5 δισ για ένα χρόνο 3οο,οοο άνεργοι θα μπορούσαν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες του ευρύτερου δημόσιου τομεα σε μια σειρά από ειδικότητες (από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι υδραυλικούς και από ηλεκτρολόγους μέχρι φύλακες αρχαιολογικών χώρων). Αντί αυτού, τεράστια ποσά σπαταλούνται σε ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ και ΗΜΕΡΙΔΕΣ για την καταπολέμηση της ανεργίας σε μια χώρα με πραγματικό αριθμό ανέργων πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Το πανηγύρι με τα λεφτά του ΕΣΠΑ γίνεται σε όλη την Ελλάδα και η Θεσπρωτία δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω.

vrisko είπε...

Κ.Ε.Κ. Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ--
Το Κ.Ε.Κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, είναι η διάδοχος κατάσταση του ΚΕΚ ΝΕΛΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ -
Το ΚΕΚ άρχισε τη λειτουργία του το 1997 συστεγαζόμενο με τη ΝΕΛΕ στην πόλη της Ηγουμενίτσας και το 2000 μεταστεγάστηκε στη σημερινή θέση στο 5ο χιλ. της παλαιάς ΕΘΝ.ΟΔΟΥ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρούδι -Ηγουμενίτσας
- Με το Νόμο καταργήθηκαν οι ΝΕΛΕ και τα πιστοποιημένα Κ.Ε.Κ. των Ν.Ε.Λ.Ε. των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετονομάστηκαν σε Κ.Ε.Κ. της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας,, δηλαδή στην περίπτωσή μας σε ΚΕΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ .
--ΤΟ ΚΕΚ Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Διατηρεί την υποδομή και τα μέσα και λειτουργεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πιστοποιήθηκε από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, σημερινό ΕΟΠΠΕΠ (ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ) και διοικείται από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη,, στο πλαίσιο των προγραμματικών κατευθύνσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πολιτική ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ και των οδηγιών του Περιφερειάρχη.
--ΔΟΜΗ--
Διαθέτει δύο πιστοποιημένες αίθουσες (των 22 και 25 ατόμων με πιστοποίηση σε Η/Υ) .
Επίσης διαθέτει όλους τους προβλεπόμενους από το ΕΚΕΠΙΣ χώρους όπως αίθουσα Σ.Υ.Υ, Ιντερνέτ-βιβλιοθήκης , Χώρους Υγιεινής, κ.τ.λ.
--ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ--
Τα πεδία που είναι πιστοποιημένο το Κ.Ε.Κ και στα οποία υλοποιεί Προγράμματα είναι::
• Θεματικό πεδίο 1: Επαγγέλματα Περιβάλλοντος
• Θεματικό πεδίο 2: Υγείας & Πρόνοιας
• θεματικό πεδίο 3: Πολιτισμού και Αθλητισμού
• θεματικό πεδίο 4: Παιδαγωγικά
• θεματικό πεδίο 5: Οικονομίας & Διοίκησης
• θεματικό πεδίο 6: Πληροφορικής
• θεματικό πεδίο 7: Τουριστικά & Παροχής Υπηρεσιών
• θεματικό πεδίο 8: Αγροτικά
• θεματικό πεδίο 9: Τεχνικά & Μεταφορών

Για την ανεργία ρε γαμώτο είπε...

Ας μας πει ο διοικητής του ΚΕΠ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Πιτούλης, πόσα χρήματα διαχειρίστηκε τα τελευταία χρόνια από τα 15 δισ. ευρώ που λέει η υπουργός της κυβέρνησης ότι «μάσησαν» τα ΚΕΠ και σε ποιους πήγαν αυτά τα χρήματα.