Τουρισμός και πολιτισμός στην Πάργα

Η πόλη αποκτά μουσείο και μάλιστα στο ξενοδοχείο Villa Rossa
Ο τουρισμός στην Ελλάδα εξελίσσεται και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ττο κλασικό ήλιος-θάλασσα, ενώ συνδέεται με μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, όπως ένα πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσεία που βοηθούν τους επισκέπτες να έρθουν πιο κοντά με έναν τόπο και να συνδεθούν με την ιστορία του.
Σε αυτό πλαίσιο, από φέτος το καλοκαίρι η Πάργα αποκτά ένα μουσείο και μάλιστα στο ξενοδοχείο Villa Rossa.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο αρχοντικό της πόλης, Villa Rossa που δεσπόζει από το 1903 πάνω στην παραλία της Πάργας, το Κρυονέρι, έρχεται να προστεθεί στο μόλις ανακαινισμένο ξενοδοχείο, μπαρ κι εστιατόριο ένας μουσειακός χώρος που αναδεικνύει την ιστορία του κτιρίου και των ανθρώπων του αλλά και ολόκληρης της πόλης στο πέρασμα του χρόνου. Εκτός από τον πολιτισμό, το ξενοδοχείο δίνει έμφαση και στον γαστρονομικό τουρισμό, προτείνοντας τοπικά προϊόντα. Η διοίκηση του Villa Rossa πιστεύει ότι οι άνθρωποι πλέον ταξιδεύουν με ενδιαφέρον να μάθουν και να 'ξυπνήσουν' όλες τις αισθήσεις και η γεύση είναι μία από τις σημαντικότερες.

ΙΣΤΟΡΙΑ Villa Rossa:

Αρχικά οικία του πλούσιου εμπόρου καπνών Τηλέμαχου Μπόζιου, η Villa Rossa επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, διαμορφώθηκε σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο και, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε οικοκυρική σχολή τη δεκαετία του 1960. 'Χρωστάει' δε το όνομα της στις ιταλικές δυνάμεις Κατοχής όπου την είχαν επιτάξει στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Η Villa Rossa χάρη στη σύζυγο του αρχικού ιδιοκτήτη έπαιξε επίσης εξέχοντα ρόλο στη διακίνηση σύγχρονων ιδεών και την αλλαγή των συντηρητικών απόψεων για τη θέση της γυναίκας στην τοπική κοινωνία. Η Αφροδίτη Μπόζιου και αργότερα Αντωνιάδη υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ελλάδα που έβαλε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι εμπειρικές ιατρικές γνώσεις που απέκτησε στο πλευρό του δεύτερου συζύγου της Σταμάτη Αντωνιάδη, οφθαλμίατρου, αρχίατρου του στρατού, της επέτρεψαν να μετατρέψει μέρος της Villa Rossa σε αυτοσχέδιο ιατρείο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Εκεί προσέφερε τις ιατρικές τις υπηρεσίες, πάντα αφιλοκερδώς, μέχρι πολύ προχωρημένη ηλικία.

Το μουσείο, που βρίσκεται στην είσοδο /ρεσεψιόν της Villa Rossa φιλοξενεί φωτογραφίες, καρτ ποστάλ και γράμματα της δυναμικής αυτής γυναίκας και σημαντικές στιγμές από τη ζωή και τη δράση της καθώς και μια πλήρης αναδρομή της ιστορίας του διατηρητέου κτιρίου τον τελευταίο αιώνα.

Στη Villa Rossa θα βρείτε επίσης το χώρο της γκαλερί που φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις, Ελλήνων κυρίως, δημιουργών ενώ στο www.villarossa.gr, θα αναρτώνται στη διάρκεια του καλοκαιριού τα live events και περιλαμβάνουν ποικίλες παρουσιάσεις και συναυλίες.

Πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και για Residencies καλλιτεχνών που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο και την άνοιξη δίνοντας έτσι μια ευκαιρία σε δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν καλύτερα την Πάργα και να εμπνευστούν από την ομορφιά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: