«Βλαχωρίτες και Γράμματα»

Πολιτιστική ημερίδα από το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου
Οι σύγχρονες απόψεις για τη μουσειακή εκπαίδευση - Μουσεία για την παιδεία και τη σχολική ζωή. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου και το τμήμα του. 
«Βλαχωρίτες και Γράμματα». Αυτός είναι ο τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώνει η Αδελφότητα Πολυδροσιτών σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στις 5 Ιουλίου στο Πολύδροσο Παραμυθιάς.

Η επιστημονική ομάδα της ημερίδας αποτελείται από τους:
Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μαρίνα Μπέση, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας, Λαμπρινή Λιάτσου, σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Eυαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ.

Η οργανωτική επιτροπή αποτειται από τους:
Μαρία Λαμπρίδου, πρόεδρος Αδελφότητας Πολυδροσιτών, Γεώργιος Μαρτίνης, πρόεδρος κοινότητας Πολυδρόσου, Τάσος Μαρτίνης, πρόεδρος Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδρόσου, Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος Λαογραφικού Μ.Π., Δημήτριος Μαρτίνης, ιερέας Πολυδρόσου και συγγραφέας, Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, έφορος πολιτισμού ΠΣΕ
.
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου, ΠΣΕ (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας), Δήμος Σουλίου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδρόσου, ΘΕΑΤΟ Παραμυθιάς, ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού), Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου, Επίσκεψη στο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, Προσκύνημα στην προτομή του Τάσου Αναγνωστόπουλου, Προβολή της ταινίας «Η Μετανάστις», Επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη Πολυδρόσου, Έκθεση βιβλίων και υλικού σχετικών με την ημερίδα, Διανομή μουσειοπαιδαγωγικού υλικού στους συμμετέχοντες, Πεζοπορία στα δρομάκια του Πολυδρόσου, Μπουφές με παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασάκι.
Στους συμμετέχοντες στην ημερίδα εκπαιδευτικούς θα διανεμηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το θέμα μας. Σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή. Απαραίτητος όρος η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα ώστε να φροντίσουμε για τον ανάλογο αριθμό αντιτύπων. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού θα αναρτηθεί και στο ιστολόγιο της ημερίδας: http://pamemouseio.blogspot.gr. Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο σε όλους και μετά τη λήξη της ημερίδας, με πρόθεση να ανανεώνεται και να συμπληρώνεται ώστε να διευκολύνει τους συναδέλφους που θα υλοποιούν διδακτικές επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου ή και εκείνους που λόγω απόστασης δε θα μπορούν να το επισκεφθούν με τους μαθητές τους. Μελετάμε με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Πλακίτση και την κατασκευή μουσειοσκευής για το μουσείο μας, στα πρότυπα της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής, που θα μπορεί να δανείζεται στα ενδιαφερόμενα σχολεία.
Βιωματικό εργαστήρι
Στα πρότυπα σεμιναρίων που παρακολουθήσαμε αυτή τη σχολική χρονιά στην Αθήνα σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε βιωματικό εργαστήρι για τους συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα. Η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις συμμετοχής και το ίδιο ισχύει για τη μορφή του, τον τόπο συνάντησης και την ημερομηνία. Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσκεψη – ξενάγηση σε αρχαιολογικό μουσείο ή χώρο και εν συνεχεία συνάντηση σε αίθουσα κάποιου σχολείου της περιοχής για βιωματική προετοιμασία και παρουσίαση της δραματοποίησης: «Οι πέτρες πάνε στον παράδεισο.» Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να μας στείλουν σχετική δήλωση συμμετοχής στο mlampridoy@yahoo.gr πριν από την ημερίδα, ώστε κατά τη διάρκειά της να μπορούμε να ανακοινώσουμε πού και πότε θα γίνει.
Προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών του Δήμου Σουλίου στον οποίο ανήκει και το Πολύδροσο, θα καταβληθεί προσπάθεια να μετακινηθούν με πουλμανάκι του Δήμου από την Παραμυθιά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε, θα εξαρτηθεί και από τις δηλώσεις συμμετοχής και από τη δυνατότητα του Δήμου να μας διαθέσει εκείνη την ημέρα το πουλμανάκι του. Παρόμοιο αίτημα θα υποβάλουμε και στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε όσους έρθουν με τα δικά τους αυτοκίνητα να διευκολύνουν και τους συναδέλφους της περιοχής τους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Μην ξεχάσετε λοιπόν να μας ενημερώσετε σχετικά για τον καλύτερο συντονισμό και την εξυπηρέτηση όλων.
Δηλώσεις συμμετοχών: στο e-mail: mlampridoy@yahoo.gr (ΕΩΣ 30/6/2015), ή στη διεύθυνση: Μαρία Λαμπρίδου, Φιλιππουπόλεως 18 – 17123 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΣΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ: ΕΩΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: