Εκδηλώσεις τιμής για τους πρωτεργάτες της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Οι καθιερωμένες ετήσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου θα τελεστούν την Κυριακή στο Δελβινάκι. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και πεσόντες του Αυτονομιακού αγώνα, τρισάγιο στον τάφο του αοίδιμου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου και θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Ανδρέα.

Στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, σημειώνει ότι και σήμερα «παρ’ ότι κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς και γκρεμίστηκαν τα απαίσια ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, που έζωναν απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την Χώρα, τα πράγματα, μέσα, ελάχιστα έχουν βελτιωθεί. Γιατί απ’ τη μια μεριά υπάρχει ο μισελληνισμός των Αλβανών, που προβαίνει σε συχνές εκδηλώσεις κατατρομοκρατήσεως των Βορειοηπειρωτών, ενώ απ’ την άλλη βλέπουμε την απόλυτη αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας. Αν δε δεν είχε γίνει ο τιτάνιος αγώνας του μεγάλου Προκατόχου μου, Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, το Βορειοηπειρωτικό θα ήταν ακόμη θαμμένο στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας. Μπορεί να δείχνουμε ενδιαφέρον για ξένους λαούς, που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή κ.α., το κράτος μας, όμως, το Βορειοηπειρωτικό το έχει στα «αζήτητα»...
Καταλήγοντας ο κ. Ανδρέας, προσθέτει ότι σήμερα με απόλυτα νόμιμα μέσα, γίνεται αγώνας για τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. «Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα των Β/των που δεν είναι και λίγα, για τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., και - για να παραλείψουμε άλλα - και για την περισυλλογή των οστών των ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και Οπλιτών, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, πολεμώντας τον (τότε) Ιταλικό Φασισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: