Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της ακριτικής Ηπείρου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ζητώντας από την πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσει και γι’ αυτούς που κρατούν Θερμοπύλες το δικαίωμα να αναπνέουν ελεύθερα και να σταματήσουν να ζουν σε καθεστώς φόβου και τρόμου, συναισθήματα που δυστυχώς μετέτρεψαν σε καθημερινό εφιάλτη τη ζωή τους.

Στο Αηδονοχώρι του Δήμου Κόνιτσας ο εφιάλτης των επιδρομών σε σπίτια και καταστήματα ζωντανεύει καθημερινά, καθώς αδίστακτοι ληστές κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, με την οποία συνορεύει το χωριό, χτυπούν και ξαναχτυπούν, βάζοντας στο στόχαστρο από τις μικρές συντάξεις των ηλικιωμένων μέχρι και τρόφιμα…

Ζουν με τη λαχτάρα…
Λαχτάρησε χθες τα ξημερώματα ζευγάρι ηλικιωμένων που δέχτηκε χτύπημα μέσα στο σπίτι του στο Αηδονοχώρι, την ώρα που κοιμόταν. Στο στόχαστρο των δραστών είναι χρήματα και τυχόν χρήσιμα αντικείμενα, με τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος της Κόνιτσας να σπεύδουν στην περιοχή, αν και τα χτυπήματα είναι τόσο συχνά, που έχουν γίνει καθημερινότητα. Κάτοικος της περιοχής, η 75χρονη κ. Χρηστίδη μιλώντας στον «Π.Λ.» δήλωσε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 40 χτυπήματα, με σοβαρότερη κλοπή εκείνη σε κατοικία πολίτη που είχε στο σπίτι μεγάλο χρηματικό ποσό για εγχείρηση, το οποίο οι δράστες άρπαξαν και έγιναν καπνός…

Κραυγή αγωνίας…
«Βοηθήστε μας, μαγαρίζουν καθημερινά το χωριό μας, τρέμουμε να κυκλοφορήσουμε, νιώθουμε πολιορκημένοι στα ίδια μας τα σπίτια», δηλώνει με δάκρυα στα μάτια η κ. Χρηστίδη, σημειώνοντας ότι τα σπίτια στο χωριό είναι σαν φρούρια, αυτό όμως δεν εμποδίζει κανένα να τα βάλει στο στόχαστρο!
Σύμφωνα με την κάτοικο του Αηδονοχωρίου, Αστυνομία και Στρατός είναι ενήμεροι για τις συνθήκες φόβου και τρόμου, κάτω από τις οποίες ζουν στα χωριά τους οι κάτοικοι των συνόρων. Η ίδια αντιλαμβάνεται ότι ένα περιπολικό όλο κι όλο πρέπει να περάσει από πολλά χωριά και σημειώνει ότι ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση και το λουκέτο των Στρατιωτικών Φυλακίων, καθώς έξαρση κλοπών και διαρρήξεων άρχισε να παρατηρείται από την κατάργησή τους και μετά.

Δεν είναι λύση η οπλοφορία…
«Η Αστυνομία κάνει ότι μπορεί, όμως χωρίς μόνιμες περιπολίες η κατάσταση συνεχώς θα ξεφεύγει. Μετάνιωσα που ήρθα να μείνω μόνιμα στον τόπο μου, νιώθω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω ελεύθερα, ας μας βοηθήσει το κράτος επιτέλους», δηλώνει με απόγνωση η κ. Χρηστίδη και με απελπισία προειδοποίησε ότι η οπλοφορία στα χωριά δεν είναι λύση.
«Δεν θέλουμε να γίνουμε δολοφόνοι, δεν θέλουμε να σκοτώσουμε άνθρωπο αμυνόμενοι. Θέλουμε την επίσημη πολιτεία να μας προστατεύσει από τους εισβολείς», είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: