Θέμα θαλάσσιων συνόρων εγείρει ο Εντι Ράμα

Μετά την πολιτική αμφισβήτηση και τη δικαστική περιπέτεια της ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και την απαίτηση των Τιράνων για τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα έκανε ένα ακόμη βήμα όξυνσης των διμερών σχέσεων παραποιώντας τα γεγονότα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών.


Σε χθεσινές δηλώσεις του στα Τίρανα, ο κ. Ράμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αδιαλλαξίας και εθνικιστικής ρητορικής, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση τις διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο». Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

Η δήλωση του κ. Ράμα προκάλεσε ένταση στο υπ. Εξωτερικών και, ύστερα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να δοθεί μια σύντομη αλλά σκληρή αρχική απάντηση, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν συνολικές απαντήσεις. Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, επισήμανε στον κ. Ράμα πως «η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» και ζητεί την «επιστροφή στη λογική και στον σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου που αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

Ο κ. Κούτρας σημειώνει με τη δήλωση αυτή σειρά ατοπημάτων του κ. Ράμα και ειδικότερα την ευθύνη των Τιράνων και του ιδίου προσωπικά για την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 από το Συνταγματικό Δικαστήριο και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την εκ των υστέρων αμφισβήτηση της συμφωνίας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ράμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η αμετροέπεια του κ. Ράμα είναι γνωστή και δεν εκπλήσσει» και προσθέτει ότι εάν συνεχίσει έτσι, «θα εξελιχθεί ταχύτατα σε παράγοντα αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια και προφανώς δεν θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του».

Σχετικά με την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ράμα την υπερασπίστηκε ως εσωτερική υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή Ιντρίζι είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών που άφηνε να εννοηθεί ότι είναι μια επιλογή που στρέφεται κατά της Ελλάδας και θύμιζε το ναζιστικό παρελθόν των Τσάμηδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: