Ν. Ξυδάκης: Η οπτική της Αριστεράς ήταν πάντα η οπτική της αμφισβήτησης του συμβατικού και συντηρητικού

Συνέντευξη: Φιλήμων Καραμήτσος
Μία συζήτηση για την πολιτική πολιτισμού της νέας κυβέρνησης είχαμε με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ήπειρο το τριήμερο.
Ο κ. Ξυδάκης δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της πολιτικής σε βάθος χρόνου ενώ αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του στη συνέχεια μεταξύ της λαϊκής και της λόγιας παράδοσης και την αυθεντικότητα του πολιτισμού στον τόπο μας.

-Παρά τις συνεχείς εξελίξεις και τα μείζονα πολιτικά γεγονότα που κάνουν το χρόνο να διαστέλλεται θα έλεγε κάποιος, η αλήθεια είναι ότι είστε μία πολύ νέα και φρέσκια κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι στόχοι στον πολιτισμό για τη φετινή χρονιά και ποιοι σε βάθος τετραετίας;
 «Οι φιλοδοξίες μας δεν είναι ευκαιριακές. Ο,τι αρχίζουμε προσδοκούμε να έχει διάρκεια, σε προοπτική τετραετίας. Θέλουμε να αναδείξουμε την αυθεντικότητα του πολιτισμού μας, αλλά και τον πολιτισμό ως καθημερινό βίωμα. Να τονίσουμε τη συνέχεια μεταξύ λαϊκής και λόγιας παράδοσης. Επιταχύνουμε τον εξορθολογισμό των εποπτευομένων οργανισμών του υπουργείου. Δίνουμε την ευκαιρία σε άξιους ανθρώπους να τους στελεχώσουν και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες».

-Παραφράζοντας τη ρήση του ποιητή, όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα βλέπεις μνημεία, ανασκαφές, ιστορικές τοποθεσίες. Και βέβαια από παντού διατυπώνονται αιτήματα προς την Πολιτεία για επιδοτήσεις και παρεμβάσεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητες ειδικά στην αρχαιολογία και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων;
«Η δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία διέρχεται η χώρα μας επιβάλλει να μετράμε κάθε ευρώ που διατίθεται. Όμως, η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων είναι αναγκαία προτεραιότητά μας. Ανάδειξη, ασφαλώς όχι ευκαιριακή. Όχι εμμονική… Αντίθετα: Καλλιεργούμε τη βαθύτερη σχέση που συνέχει τις τοπικές κοινωνίες με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Βελτιώνουμε, μέσω του εκσυγχρονισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τις υπηρεσίες που παρέχονται στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολύ σύντομα αρχίζει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ακρόπολη και επεκτείνεται σε άλλα εμβληματικά μνημεία υψηλής επισκεψιμότητας. Ήδη ακολουθείται το εκτεταμένο ωράριο σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους. Προσλαμβάνουμε εποχικούς φύλακες. Προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας. Εντάσσουμε την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού σε κάθε αναπτυξιακό πεδίο και ασφαλώς στο τουριστικό προϊόν της χώρας».

-Αναδεικνύονται συνεχώς νέα πεδία θα λέγαμε από την πρόοδο που κάνουν οι νέες τέχνες όπως το κόμικς ή η φωτογραφία μέχρι νέες μορφές έκφρασης όπως τα γκράφιτι, το βίντεο, ή ο συνδυασμός με τεχνολογικές καινοτομίες στον εικαστικό χώρο. Πώς βλέπετε από τη θέση του υπουργού και του κράτους τη στήριξη των πρωτοποριών, των μειοψηφικών ρευμάτων και των διαφοροποιήσεων από τις «κλασικές» τέχνες;
«Η οπτική της Αριστεράς ήταν πάντα η οπτική της αμφισβήτησης του συμβατικού και συντηρητικού, της γνωριμίας με τον Άλλο και το Άλλο, το διαφορετικό. Ειδικά στην εποχή μας, καλούμαστε να παρακολουθήσουμε και να ενθαρρύνουμε την τολμηρή, δημιουργική επικοινωνία των παλαιών και νέων τεχνών και τεχνολογιών. Η επιτυχία της περσινής έκθεσης στο Μουσείο Μποζάρ των Βρυξελλών, όπου «συνομίλησαν» αρχαία μνημεία τέχνης και έργα συγχρόνων Ελλήνων εικαστικών, καθώς και η επιτυχία που σημειώνουν μουσικές, κινηματογραφικές και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία μας καταδεικνύουν ότι η επικοινωνία των τεχνών είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς τρόπους που βρίσκει το παρελθόν ώστε να έχει μέλλον.

Από την Ελευθερία

5 σχόλια:

Λίγιας είπε...

«Η οπτική της Αριστεράς ήταν πάντα η οπτική της αμφισβήτησης του συμβατικού και συντηρητικού»

Πράγματι έτσι είναι! Αλλά από λόγια έχουμε χορτάσει!
Δεν μένει παρά να διαπιστώσουμε στη πράξη αν οι επιλογές του υπουργού έχουν αυτή την οπτική της Αριστεράς.

Νίκος είπε...

Επιτέλους, ένας Υπουργός Πολιτισμού με σύγχρονες αντιλήψεις.
Να ξεφύγουμε από την μιζέρια των άσχετων και από τη μούχλα της συντήρησης.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Υπουργός δεν επισκέφτηκε την Θεσπρωτία;
Και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους έχουμε και σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτουμε

Γάκης είπε...

Έχουμε και ψεκασμένους «αριστερούς», τοπικιστικολαϊκιστές και σταλινοφασίστες που «παράγουν» λένε πολιτισμό.


Κόκκινος είπε...

Το τι «παράγουν» αυτοί, μόνο το παχύ τους έντερο γνωρίζει.