Συνάντηση – Ενημέρωση φορέων με θέμα : Ο ρόλος του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Ευκαιρίες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος συμμετείχε στην συνάντηση – ενημέρωση φορέων που διοργάνωσε ο ΟΛΗΓ Α.Ε. με θέμα «Ο ρόλος του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών – Ευκαιρίες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα». Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας, η Δήμαρχος Σουλίου καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών συμβούλων που εκπόνησαν τις συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σχολίασε, αρχικά, το γεγονός της μη παρουσίας στην εκδήλωση των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα της συνάντησης ήταν ο ρόλος του λιμένα Ηγουμενίτσας στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών η συζήτηση κατευθύνθηκε και εστιάστηκε στην χωροθέτηση και υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, επανέλαβε την θέση που είχε διατυπώσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, προβάλλοντας τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις του αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής της θέσης.
Ζήτησε επίσης, την άμεση κοινοποίηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας των σχετικών μελετών ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορέσει, να λάβει γνώση των σχετικών τεχνικών στοιχείων τους, προκειμένου να διαμορφώσει και εκφράσει αντικειμενική γνώμη σχετικά με την βιωσιμότητα της χωροθέτησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας αλλά και να στηρίξει το αναπτυξιακό αυτό έργο το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων αφού ο στόχος μας είναι κοινός και συγκλίνει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Θεσπρωτίας.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος στην τοποθέτηση του δήλωσε τα ακόλουθα:
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας
Η σημερινή συνάντηση θεωρώ ότι είναι εξόχως σημαντική καθώς πραγματεύεται έναν βασικό αναπτυξιακό πόλο, τόσο του Δήμο μας, όσο και ολόκληρης της Ηπείρου.
Όπως τόνισαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας κατέχει εξέχουσα γεωστρατηγική σημασία στα δίκτυα μεταφορών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να το εντάσσει στους κύριους διαδρόμους των Διευρωπαϊκών Δικτύων καθώς και σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της.
Βέβαια, η ολοκληρωτική ένταξή του στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, προϋποθέτει και την άμεση ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης του λιμένα, την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, κοντά στο λιμάνι, καθώς και την σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν, ότι η άμεση ολοκλήρωση των έργων που σχετίζονται με τον Λιμένα της Ηγουμενίτσας είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη και ορθώς εντάσσεται σε μία ολοκληρωμένη τόσο Εθνική όσο και Ευρωπαϊκή στρατηγική και δεν θα πρέπει κανένα από τα έργα να καθυστερήσει.
Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, επιθυμούμε και θα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν τόσο οι εμπορικές όσο και οι τουριστικές δραστηριότητες στο λιμένα, γιατί αποτελούν δύο δυνατές αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσα στην πολύ-επίπεδη κρίση που βιώνουμε ως χώρα.
Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και ελπίζω η σημερινή συνάντηση να αποδώσει καρπούς για το καλό ολόκληρης της περιοχής μας.


1 σχόλιο:

MME είπε...

Κύριε δήμαρχε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση διότι δεν ενημερώθηκαν.
Η ευθύνη για την επιπόλαια αντιμετώπιση της προβολής της εκδήλωσης βαρύνει αποκλειστικά την διοίκηση του ΟΛΗΓ.